Natt til søndag ble mannen, som er av utenlandsk opprinnelse, men har vært bosatt på Sunndalsøra i flere år, igjen fraktet til arresten i Kristiansund, og anmeldt for trusler, skadeverk og ordensforstyrrelse.

I løpet av lørdagskvelden og -natta hadde flere ringt nødtelefonen og varslet om at en gjeng ungdommer gikk amok på butikkvindu, biler og andre gjenstander rundt en butikk på Sunndalsøra. Det gikk blant annet ut over bord, stoler og et gjerde utenfor butikken. Flere biler i sentrum ble bulket. I en av bilene satt det folk. Politiet fikk også melding om at en av personene hadde forsøkt å true til seg penger fra en taxisjåfør, samt fra en ansatt ved Øra Kafe. Kollegaer og andre personer hadde måttet gripe inn. Mannen kom med trusler om at han skulle «ta dem».

Politiet rykket ut, og ambulanse ble også tilkalt.

– Det var to menn som ble innbrakt. Den ene ble etter hvert løslatt. Den andre hadde vært mer aktiv, og ble kjørt til arresten i Kristiansund, opplyser politiførstebetjent Esben Bakk ved Sunndal lensmannskontor. Han avviser at det var snakk om en helt gjeng ungdommer som gikk amok i sentrum.

– Det var en gjeng som var ute på fest, men det var nok én person som var aktiv, sier Bakk.

Truende

Det er slett ikke første gang mannen er i politiets søkelys. Forrige helg var det blant annet Jysk-butikken på Sunndalsøra det gikk ut over. Mannen knuste glasset i inngangsdørene til butikken med en jernstang, og truet også betjeningen. Han gikk også løs på flere biler, samt på brannvesenets kjøretøy som sto parkert utenfor leiligheten hans etter at en automatisk brannalarm var utløst i boligen. I fjor høst knuste mannen også vindusruter på flere bygninger i sentrum, blant annet ved Sunndal Voksenopplæring.

Driva har vært i kontakt med flere butikkansatte på Sunndalsøra, som opplyser at mannen har oppført seg truende. De forteller at mannen flere ganger har gått inn på butikken, forsynt seg med varer, og deretter spasert ut igjen uten å legge skjul på at han ikke har noen intensjon om å gjøre opp for seg. Dette har pågått en stund. Enkelte av dem Driva har snakket med gir uttrykk for at de har blitt skremt av mannens oppførsel, og at de er bekymret for hva han kan finne på. Også kunder har vært redde.

Besøksforbud

– Det er klart at slik kan vi ikke ha det, sier senterleder i Amfi Sunndal, Bergsvein Brøske. Etter hendelsen på Jysk forrige helg valgte han derfor å gå til det skritt å begjære besøksforbud overfor mannen. Bakk bekrefter at det nå er ilagt et slikt besøksforbud, som gjelder for Amfi Sunndal og Coop Extra. Besøksforbudet gjelder i utgangspunktet for tre måneder. Senterlederen sier han aldri har måttet gå til et slikt skritt før, men at han tar på alvor at de ansatte på Jysk opplevde hendelsen forrige helg som særdeles dramatisk og skremmende.

Nå kan politiet kontaktes dersom mannen blir observert på steder han ikke har lov å oppholde seg. Bryter han besøksforbudet, skal han få en reaksjon fra politiet, opplyser Bakk.

Mannen har også fått meldeplikt til politiet, som i praksis betyr at han må melde seg på lensmannskontoret til et fast tidspunkt hver dag i en måned.

– På den måten håper vi å ha litt bedre kontroll med ham, sier Bakk.

Tiltales

Mannen ble løslatt mandag formiddag, etter å ha vært i arresten og i avhør i Kristiansund. Politiet vil nå etterforske hendelsene videre, og det vil etter hvert reises sak mot mannen. Flere forhold vil omtales i tiltalen, hovedsakelig er det snakk om skadeverk og trusler, opplyser Bakk.

– Rettssak er ikke berammet, men det er sendt noen saker til retten allerede. Og flere blir det.

Mannen skal tidligere være dømt for det skadeverket han begikk i fjor høst, men denne dommen skal være anket.

På spørsmål om han forstår at folk er redde etter hendelsene den siste tida, svarer Bakk:

– Vi har fått henvendelser fra folk om det, vi også. Jeg må bare svare at det er politiets jobb å etterforske, og ikke å bestemme straff. Men jeg kan forstå at folk er redde etter det som har skjedd.

Samtidig peker Bakk på tiltakene som er iverksatt.

– Nå håper vi at det ikke skal skje igjen.

Fremmedfrykt

Leder i innvandrertjenesten i Sunndal, Bente Mosbakk, frykter at hendelsene den siste tida vil kunne føre til økt fremmedfrykt blant folk i Sunndal.

– Det ser jeg ikke bort fra. Og jeg kan forstå at noen kan bli nervøse etter slike hendelser. Men jeg er opptatt av at folk ikke må generalisere. Vi kan ikke gjøre ham til en representant for alle innvandrere i Sunndal. Det er det viktig at folk husker på.

Mosbakk legger til at mannen det er snakk om, har vært bosatt i Sunndal lenge, og ikke lenger er bruker i innvandrertjenesten. Ut over det ønsker hun ikke å kommentere saka.