Lørdag arrangerte Røsslyngen 4H og Surnadal JFF stranddag med fiskekurs for foreldre ved den flotte jordgamma til 4H på Mjøksanden i Bøfjorden, og markerte med det starten på Friluftslivets uke.

Målet med den nasjonale «Friluftslivets uke» 3.–11. september er å inspirere enda flere til å ta turen ut i naturen, ha det gøy og skape gode opplevelser. Det er Norsk Friluftsliv og de norske friluftslivsorganisasjonene som står bak denne årlige markeringen.

Over hele landet starter Friluftslivets uke med «nattinaturen», altså overnatting ute fra lørdag 3. september – til søndag, og en rekke steder arrangeres også spennende friluftslivsaktiviteter i regi av lokale lag og foreninger, organisasjoner, friluftsråd, eller kommunen.

I Surnadal kommune var det Røsslyngen 4H i samarbeid med Surnadal Jeger og Fiskerforening som var først ute med arrangement denne uka. Lørdag inviterte de til stranddag ved jordgamma og «leirplassen» som Røsslyngen har ved Mjøksanden i Bøfjorden.

Mange aktiviteter

I de flotte omgivelsene her var det opplagt både til foreldrefiskekurs og mange ulike aktiviteter for barna; både krabbefiske, natursti, fisking og padling, roing, med mer. Taubanen var også svært populær. Kiosksalget gikk strålende, og inntektene kommer godt med i klubbkassa.

Noe særlig fisking ble det ikke, sjøl om det var noen som prøvde seg med noen kast.

– Vi skulle nok kanskje ha fisket etter litt flere foreldre på forhånd, det ble litt mager deltakelse. Men alle som har vært her i løpet av dagen har da i alle fall storkost seg med ulike aktiviteter. Ungene har trøyd seg godt, og spesielt har krabbefisket vært populært, fortalte Lars Arne Bøe, som er veileder i Røsslyngen.

Fornøyd med dagen

Krabbefisket var i alle fall spennende for de mange ivrige krabbefiskerne, og det ble fisket i stor skala – så plastkassa var full av både store og små krabber til slutt.

I motsetning til krabbefiskerne på Beringhavet, som gjerne egner teinene med torsk og annen fisk, var det reker som ble brukt til agn her, og da ikke i teiner, men på snøre.

Disse krabbene var imidlertid heldige og slapp å ende i en kokende kjele, men fikk heller friheten tilbake da de snille fiskerne slapp fangsten i sjøen igjen, en etter en.

– Vi er i alle fall veldig fornøyde både med kiosksalget og dagen generelt, fortalte 4H-erne som satt i «kiosken», eller rettere sagt gapahuken.

Natt til søndag er også den årlige «Natt i naturen», og alle ble oppfordret til å være med og overnatte ute – enten i telt, i gapahuk eller under åpen himmel. Men det var nok ingen som satte dette ut i praksis ved Mjøksanden akkurat denne natta. Likevel et flott arrangement og en fin dag for store og små, der været også for en stor del spilte på lag.