«Ikoner» er et samarbeidsprosjekt som Elin Anita Aasland og Heidi Hestnes har jobbet med over flere år.

Til daglig driver de den økologiske dagligvarebutikken Helios i Trondheim, og på fritida møtes de ofte på sitt felles atelier, som er på loftet heime hos Elin Anita. Der skapes kunst inspirert av ikoner og ornamentikk fra kirkerommet.

Aasland og Hestnes har lenge stilt ut kunsten sin hver for seg på ulike utstillinger, også i Surnadal. Men det er første gang med felles utstilling.

– Vi ser jo at bildene våre passer godt sammen, sier Aasland, som opprinnelig er fra Halsa.

Ønsker å berøre

Begge har lenge vært betatt, berørt og inspirert av kirkekunst og arkitektur. Særlig gjelder dette innenfor den kristne, lutherske og den katolske kirke. Hestnes og Aasland prøver med dette prosjektet å finne sitt uttrykk for denne type kunst.

– Jeg ønsker at det jeg får fram i maleriet skal berøre. Dersom jeg klarer å beskrive noe som jeg sjøl blir berørt av, da kan jeg også berøre den som ser maleriet. Jeg håper jeg kan frambringe undring over livets mysterier hos maleriets tilskuer, sier Elin Anita.

Hestnes liker tanken om at det er en idé bakom alt, og prøver i sine malerier å få fram det mystiske og dypereliggende bak alle ting.

– Jeg ønsker ikke å analysere og forklare bildene, da tar jeg på en måte livet av dem, sier trønderjenta.

Det er lett å tenke at damene har brukt sjablonger når de har laget bildene, men alt er gjort på frihånd.

Naturlige farger

Ikonene kombinerer det sarte, sakrale, mot det mer formfaste, geometriske. Ønsket er at disse bildene kan bli en åpning mot en estetisk og spirituell søken i mennesket.

Ikonene består av gull og individuelt håndlagde ornamenter, over grunnbildet malt i egg/olje-tempera. Egg/olje-tempera har en egen evne til å fange lyset, og gir en gjennomskinnelighet i maleriet. Tempera har jordklangen i seg, substanser fra jorda. Det har noe med det å være menneske å gjøre. Denne vinterutstillinga åpnet søndag, men vil bli hengende fram til 28. februar, så det er fortsatt mulig å se innom Galleri Finstua og kjøpe med seg et maleri, for den som ønsker det.

– Utstillinga er vel verdt et besøk, for dette er bilder som det virkelig er godt å hvile øynene på, sier kulturhusleder Karstein Telstad, som sjøl har lyst til å kjøpe ett av kunstverkene.