Været er ikke det aller beste i helga, og da kan Borgstua være et godt sted å dra til. Her kan man nyte kaffe og ta en titt på hva lokale folk har laget av heimelagede produkt.

Husflidslaget i Sunndal fikk ideen om julehus i Borgstua: det gamle huset som har stått tomt en stund og ligger tvers over vegen for Hov kirke. Det er en hage og fjøs på eiendommen. Sunndal kommune eier stedet og husflidslaget søkte om å få leie det til klubblokale, noe de fikk ja til.

– Det har vært en diskusjon på Facebook hva huset heter, men vi kom fram til at det opprinnelig navnet var Borgstua og at det seinere ble kalt både Prestegarden og Klokkargarden. Vi vil bruke navnet Borgstua, forteller Bodil Tafjord, Elin Nisja og Mary Torske.

– Det er en fin atmosfære og en god gammeldags julestemning i julehuset.

Begge de to stuene er fyllt opp med håndarbeid, glass og andre håndlagde varer som kan brukes til pynt eller gaver.

Husflidslaget skal stille ut og selge produkt, og det er åpent for andre flittige folk å komme med sine ting også. Man kan enten være med og selge sjøl eller overlate det til medlemmer i husflidslaget.

– Etter hvert vil huset også kunne brukes av andre lag og organisasjoner, men før jul blir det husflidslaget som skal ha tilholdssted her, forteller de til Driva.

Julehuset åpnet torsdag denne uka og det skal være åpent torsdager, fredager og lørdager framover, pluss førstkommende søndag og siste søndag før jul. Denne helga er det altså åpent lørdag og søndag utpå dagen.

Det blir salg av julegløgg utenfor huset, og det er noe frivillige lag skal stå for. Fossekallen 4H og Håndballgruppa i Sunndal har sagt ja til to lørdager, og hvis noen er interessert i de to andre lørdagene hvor det mangler folk, kan de si fra.

Runderidning blir det også utenfor huset. Husflidslaget har fått tak i hest og folk to lørdager, men mangler noen til to andre lørdager, og de oppfordrer noen til å melde seg.

– Dette er et kjempetiltak, sier Tafjord.

Husflidslaget håper mange folk vil komme på julehuset og kjenne på den gode stemningen de opplever i Borgstua.

Kultursjef i Sunndal kommune Ole Magne Ansnes forteller at Sunndal kommune, som eier huset, har leid ut dette privat fram til i vår.

– Så kom det et initiativ fra eiendomssjef Jan Erik Holthe. Han kom til meg og lurte på om vi skulle se på dette i utleieøyemed. Vi har jo fått i oppdrag fra politikerne om at vi skal se på dette med frivilligheten. Vi har et godt samarbeid mellom tjenestene på rådhuset i Sunndal. Borgstua har både muligheter og begrensninger. Det ligger sentralt og flott til. Husflidslaget var tidlig ute med å søke om å få leie. Vi drøftet saka fram og tilbake og jeg var i kontakt med fylkeskultursjefen om frivilligforum, modeller og støtteordninger. Husflidslaget var på banen og Elin Nisja kom fram med ideen om julehus, sier Ansnes.

– Vi er i gang med en prosess som vi håper skal fylle Borgstua med aktiviteter. Prosessen har pågått i hele år og vi har vært usikre på hva vi skulle bruke huset til, men nå er vi i gang. Det kan bli både hobbyrom og kontorrom i Borgstua på sikt. Fra før har vi for eksempel frivillighus i gamle øra skole. Det kan være et samarbeid mellom flere hus og vi kan få til flere aktiviteter. Det kan bli en fin driftsmodell. Det kan også være mulig å bruke Borgstua og området rundt til frivilligdagen i juni, fordi torget blir opptatt. Vi er interessert i å utvikle huset.