Onsdag, inntar Surnadalsrussen Surnadal Kulturhus for intensiv øving fram mot premieren på årets russerevy, førstkommende mandag. Den siste måneden har de øvd daglig, og øvingene har så langt foregått på skolen. Revysjefene Sondre Ormset og Edvard Bele Sæterbø mener de er rimelig i rute.

-Det er bra at det er vinterferie, for vi trenger nok tida, sier Sondre, med hentydninger om at både han og flere andre er medlemmer i "Skippertaksforbundet". Sondre deler revysjefansvaret med Edvard, som i utgangspunktet var tiltenkt rollen som sponsoransvarlig.

-Den jobben har økonomiansvarlig Olav Mogstad tatt på seg og utført med glans! Han har gjort en kjempejobb og skaffet oss rundt 25 sponsorer totalt, så sponsorpengene i seg sjøl tror vi dekker utgiftene til revyen, forteller Edvard.

Hva overskuddet skal brukes til er ennå ikke bestemt, men russen har diskutert ulike ting, som innkjøp av en ny hjertestarter til skolen.

Ingen tradisjonell russerevy

Revyen som har fått navnet ”Surndalsrussn ut tå kurs”, blir ikke helt som tidligere russerevyer i Surnadal. Tvert imot blir alt annerledes i år. Noen rød tråd gjennom forestillingen finnes ikke, gjengen er rett og slett litt ”ut tå kurs”. Det faktum at internhumoren i stor grad er luket bort, trenger ikke være noe minus. At russen er snill med lærerne i revyen og ikke gjør narr av disse, er også noe nytt.

-Noen stikk til folk det har vi, så vi er ikke bare snille. Men det ligger litt i revysjangeren det, å stå på en scene og kritisere samtida uten å få for mye pepper for det, sier Sondre og legger til at ingen må ta ting personlig, men heller se humoren i det.

Noe band blir det ikke, da alle musikerne i årskullet ifølge Edvard har ”emigrert” til Kristiansund for å gå skole. Dermed ligger det i kortene at musikk og sang er ikke det som blir mest framtredende når russen inntar scenen med rundt 20 revynummer.

-Om det ikke er musikk og sang som blir dominerende, så blir det blir desto mer humor! Naturligvis synd at vi ikke har noe band, og at det derfor blir mindre musikk enn først forespeilet, men målet er tross alt å få folk til å le, forteller revysjefene, noe de er temmelig sikre på at de vil lykkes med.

Drøy revy

Sondre og Edvard beskriver årets russerevy som ”drøy”, i den grad at det ikke er 18-årsgrense, men at det muligens burde vært vurdert… Ikke på grunn av vold og blod, men heller det faktum at humoren i stor grad er fysiologisk konsentrert omkring området mellom navle og knær, ifølge Ormset. Det understrekes dog at den er godkjent av hovedsponsor, Surnadal Sparebank.

-Man kan si det sånn, at uten den røde tråden ble det større rom for mer kunstnerisk frihet for alle som har skrevet numrene. Vi har fullt fokus på å få oss sjøl og alle andre til å le, og målet at alle skal ha det artig gjennom hele revyen, oss sjøl inkludert, gliser Ormset.

Av totalt 50 russ, vil rundt 30 russ av dem bli å se på scenen, mens de aller fleste av de andre har en eller annen rolle utenom scenen. Alt er sjølgjort, noen instruktør har de ikke hatt, så sjefene innrømmer at de føler litt på nerver og press nå når det begynner å nærme seg. For alt er ennå ikke er helt på plass. Akkurat som det skal være. Nå i innspurten skal imidlertid kulturleder i kommunen, Lilly Husby, bistå gjengen litt med tips og råd.

Moderne markedsføring

Russen har også en ”gjesteartist” i rindalingen Elise Landsem, som til daglig er russ i Meldal.

-Hun gav oss en kickstart i begynnelsen, og har vært med både som skribent og skuespiller etter det. Det blir en del farting på henne, da hun er på skolen på Løkken først, for så å ta turen hit på revyøving, forklarer Sondre.

Russen har også gått nye veier for å markedsføre seg, blant annet gjennom en youtube-video, som ble laget på en halvtime i et friminutt. Revysjefene forsikrer at de har flere stunts i ermet, så det er bare å holde øynene åpne…

Her er det bare å investere i revybillett…