– Mye av byttingen skyldes størrelse når det gjelder klær, eller noe de har fra før når det gjelder andre ting, sier Brit Brauten ved Coop Faghandel i Surnadal.

Tredje juledag er for mange den store byttedagen. En undersøkelsen viser at Nordstat har gjort for forbrukerrådet viser at seks av ti nordmenn bytter julegaven de får. To av ti sier de aldri bytter. 20 prosent sier også de bytter gaver fordi de ikke vil sløse ved å kaste med tanke på miljøet.

De som bytter julegaver ønsker ofte ikke å stå fram med det de bytter. Men en tur innom ulike butikker gir en god pekepinn på hva som byttes. Klær byttes ofte fordi det er feil størrelse, feil farge eller modell. Bøker og spill byttes ofte fordi man har fått dobbelt opp, ringer og smykker byttes ofte på grunn av størrelse. Ved bytting av ringer og smykker opplyser gullsmeden på amfisenteret i Surnadal det ikke er uvanlig å bytte seg opp til noe dyrere.

Hos Kitchen ser det ut til at det er en del vaser og glass som byttes. Da opplyses det i butikken at det er fordi det ikke er riktig størrelse eller farge. Hos Inc opplever de ikke så stor pågang på byttedagen. Butikken mener å kjenne kundene sine godt.

– Vi vet størrelsene til de fleste, slik er det å drive lokalt, smiler Bente Krangnes Edvardsen hos Inc.

Bytting og salg

Samtidig med byttedagen starter også en god del butikker med romjulssalg. Noen har hatt salg siden et par uker før jul, andre starter salget i januar. Power reklamerte med start på romjulssalget 07.00 tredje juledag. I Surnadal gjorde butikken seg klar til innrykk, men det varte og rakk før de første kundene kom. Klokka passerte ni før første kunde kom.

– I fjor var det kø, opplyser de ved Power.

Felleski

Hos Coop Faghandel starter ikke salget før i januar. Likevel er det mange produktgrupper som selges til spesialpris. Både Intersport og Coop Faghandel kjemper om skifolket, med spesialpriser på skipakker med og uten sko både til langrenn og alpint. Og det er felleski de fleste skal ha nå. Langrennsski med en skinnfell midt under skien som både sørger for feste og gli.

– Felleski selges det mye av, sier Brit Brauten,