Industristedet Sunndal feirer sitt hundreårsjubileum i år – og Sunndal kulturfestival kaster seg med på festen og slår på stortromma. Ikke bare med solide trekkplaster – det myldrer av større og mindre arrangement gjennom de ti dagene festivalen skal sette sitt preg på kommunen.
Det hele starter torsdag 20. juni, med offisiell åpning og markering på Øratorget og i kulturhuset. Samme kveld er det tradisjonen tro premiere på årets utgave av musikkspillet «Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy». Dette kan være siste mulighet til å oppleve «ladyen» – som kjent har styret i festivalen bestemt at det blir en pause i 2014 – og garanterer heller ikke at stykket settes opp igjen seinere. Kultursjef i Sunndal og daglig leder i Sunndal kulturfestival, Ole Magne Ansnes, har tidligere sagt til Driva at alt ligger til rette for den beste utgaven av musikkspillet noensinne – og billettsalget tyder også på at mange ønsker å oppleve «ladyen», kanskje for siste gang. 1750 billetter er solgt og reservert så langt – det er godt over halvparten, og flere av forestillingene er nærmest utsolgt.
DDE
Fredag blir det konsert med trønderrockerne og publikumsfavorittene DDE, som ganske sikkert vil sørge for skikkelig hæla i taket-stemning i teltet med alt fra vinsjer på kaia til rai rai. Det er første gang bandet er oppført i festivalens program, og noe mange nok har ønsket seg. Konserten er et samarbeid mellom festivalen, Sunndal Kultur 2013 og Statkraft.
– DDE er nok den største satsingen for festivalen noen gang, sier Ansnes.
– Det er på tide at sunndalingene nå får oppleve dem som en del av festivalen, tidligere har bandet spilt blant annet for valsøyfjordingene og eidsvågingene med stor suksess. DDE er et bra og folkelig band, og litt av poenget med jubileumsarrangementene er at de skal treffe bredt.
Flere store
Et nytt stort navn står på plakaten onsdag 26. juni, lover festivalsjefen. Hvilket navn, er imidlertid ikke klart ennå. Det har vært jobbet med å få på plass artister som Vamp og Jan Eggum.
– Det så først ut til å gå i orden, men så viste det seg at det likevel ikke klaffet, sier Ansnes. Arbeidet med å få på plass et annet nasjonalt navn fortsetter, og festivalsjefen forventer å ha dette på plass i løpet av kort tid.
Han forteller videre at festivalteltet som skal reises på Øratorget i år, vil ha en stor scene, samt plass til sju-åtte hundre betalende. Og en vurderer å gjøre det samme grepet som under konserten med de Lillos i fjor – da teltveggene ble åpnet og det dermed ble mulig for enda flere, nærmere 1500 personer, å oppleve bandet.
Les mer om festivalprogrammet i Drivaguiden, som er ute i dag.