– Det er kamper som lever sitt eget liv. Jeg tror det blir bra trøkk den gangen her også. Klart, det blir litt sånn at jeg får lyst til å bevise noe for Sunndal, kanskje, i og med at jeg ikke spilte så mye når jeg var der. Det er spesielt å møte gamle lagkamerater. Jeg liker veldig godt Sunndal-kampene, egentlig, sier Nes Haugen.

Mandag møtes Surnadal og Sunndal for 36. gang - i cup- og seriespill - siden 2000. Statistisk sett, selv om Surnadal IL ble «født» i 1913 og Sunndal IL først i 1918, er det Sunndal som har vært «storebror» i oppgjørene mot Surnadal: De røde fra Sunndalsøra har vunnet 19, fem har endt med uavgjort, mens Surnadal står med 12 seire.

Sunndal: En fin klubb

Nes Haugen gikk fra Søya til et hardtsatsende G16-lag i Sunndal i 2012. Det laget tok seg blant annet videre til åttendedelsfinalen i NM – cupen – på bekostning av Rosenborg, i samme sesong. Det gikk ikke lang tid før den tidligere Søya-spilleren var blitt Sunndal-spiller. A-lagsspiller.

– Det var spesielt den tiden jeg spilte på guttelaget. Det var kanskje det beste. Det var et hardtsatsende lag. Det var egentlig derfor jeg gikk til Sunndal, fordi det var et ganske hardtsatsende guttelag. Og jeg kom jo ganske raskt opp i A-stallen òg. Jeg fikk ikke spille så mye fra start av, men jeg var liksom midtstopper nummer tre. Når det var skader og karantener, så fikk jeg prøve meg. Jeg spilte ikke så mye i fra start iallfall, det gjorde jeg ikke, sier han.

– Veldig fin tid i Sunndal. Mange gode minner. Slo Rosenborg ut av cupen da jeg spilte på guttelaget. Nei – en fin klubb og fine medspillere, legger han til.

Ikke bare et nabooppgjør

Det ble med to sesonger i Sunndal. Siden 2014 har han vært innom Surnadal G19, Rindal/Surnadal G19 og nå A-laget. Han har også høstet ros fra trener Webjørn Holten denne sesongen for sin inntreden i Surnadal-forsvaret, da Holten og Surnadal i enkeltkamper har prøvd ut midtstopper Knut Ola Høvik som spiss sammen med Stein Todalshaug i en 3-5-2-formasjon.

- Rivaloppgjør

Tilbake til den kommende mandagskampen hjemme på Syltøran; Er det duket for et helt vanlig fjerdedivisjonsoppgjør mellom to naboer? Nei, mener spilleren som kan komme til å måtte stoppe trioen foran på Sunndal; Erik Ruud Ramsli, Erling Farstad Fredriksen og Chrisander Nyland.

– Det er et rivaloppgjør. Det har det alltid vært, og det kommer det alltid til å bli. Det blir krig, det kommer det alltid til å bli i de oppgjørene der. Det tror jeg alle liker godt også, både Surnadal og Sunndal, sier Nes Haugen.

– Hvordan ser du på styrkeforholdet mellom lagene denne sesongen?

– De er ikke i toppform, Sunndal. De har hatt to bortetap mot antatt svakere lag. Og formmessig, så er kanskje vi bedre nå. Det blir en helt åpen kamp, tror jeg. Som sagt, så lever de kampene der sitt eget liv. Det er umulig å vite resultatet av den kampen her, sier han.

Også i kvinnenes 2. divisjon blir det lokaloppgjør på Syltøran, når Surnadal/Søya/Todalen tar imot Sunndal i den fjerde serierunden. Begge lag ligger under nedrykksstreken i 2. divisjon, med henholdsvis ett og null poeng.