Norsk Fysioterapiforbund stiller spørsmål ved om Halsa kommune bryter rammeavtalen mellom KS og Norsk fysioterapeutforbund (NFF) (ASA 4313) om kriteriet best faglig skikkethet ved tildeling av driftsheimel for fysioterapeut i Halsa kommune.

Regionleder Ann-Elin Myklebust i Midt-Norge viser til at Halsa kommune har tildelt tilskudd til en søker med bare to års praksis etter endt utdanning framfor en søker med 10 års praksis og etterutdanning i yrket som fysioterapeut.

En gjennomgang av saken og sakens dokumenter viser at kommunen gir heimelen til en med kun to års praksis etter endt utdanning. Kommunen tar overhodet ikke med i betraktningen at søker to har 10 års prakis i yrket. Det kommunen sammenlikner er praksis i heimel med tilskudd, der den som får heimelen har to års praksis, mens den som ikke får jobben har 3,2 års praksis. Dette mener Halsa kommune kommer på ett ut og velger da den mest uerfarne.

– Halsa kommunes håndtering av saka har vært uryddig og de har ikke fulgt bestemmelsen om at best faglig skikkethet teller mest ved tildeling av driftstilskudd for fysioterapeut, sier Myklebust.

Halsa kommune utlyste i vår en driftsheimel som fysioterapeut i kommunen. En driftsheimel vil si at fysioterapeuten er privatpraktiserende med et tilskudd på nær 400.000 kroner i året fra kommunen for å ta seg av kommunens behov for fysioterapi. Fire personer blei innkalt til intervju.

Fungerende rådmann Milly Bente Nørsett utarbeidet stillingsutlysningen. Hun erklærte seg inhabil da ansettelsessaken skulle begynne fordi hun også var enhetsleder for helse og omsorg der mye av fysioterapeutens arbeid ligger. Og i tillegg er personen som var innstilt som nummer en og har fått stillinga, den samme som har vikariert i stillinga i to år. Kommunen valgte da også å oppnevne en setterådmann på saka til klagebehandlingen.

– Jeg mener det her har vært en uheldig sammenblandig av roller, sier Johanne Rønning.

Hun er ikke fornøyd med vedtaket til Halsa kommune og vurderer å gå videre til Sivilombudsmannen med saka. Både hun og NFF mener dette er en prinsipiell sak, der det ikke bare er Halsa kommune som fraviker bestemmelsene. Også Hadsel kommune har vært ute i hardt vær i en liknende sak.

– Her dreier det seg om offentlige midler for å sikre brukerne av fysioterapitjenester den best mulige behandling. Og kompetanse som fysioterapeut bygges gjennom års arbeid og erfaring, sier Rønning.

Halsa kommune søker i sin utlysning etter en fysioterapeut har erfaring i privat praksis, generell kurativ fysioterapi, trening i grupper og oppfølging av barn. Trening i grupper og oppfølging av barn er noe Rønning har jobbet med i fem år etter å ha tatt videreutdanning i faget, mens den som Halsa kommune nå har ansatt, etter det Rønning har forstått, skal begynne på slik etterutdanning nå i høst.

– Vår oppfatning er at kommunen har begått saksbehandlingsfeil og har hatt en uryddig prosess, sier Myklebust.

Helt klart i strid med regelverket i ASA 4313 unndro Halsa kommune behandlinga offentlighet og nektet partene innsyn i saka. I ASA 4313 heter det: «Søkerne på en ledig heimel, vil være part i forvaltningslovens forstand og får dermed en rekke rettigheter som for eksempel rett til innsyn, rett til å bli informert om vedtaket og klageadgang, se forvaltningsloven kapittel IV følgende».

- Jeg fikk ikke tilsendt alle dokumentene før nå mandag, etter å ha etterspurt dem i lengre tid, men blitt nektet, sier Rønning.

Både Rønning og NFF mener det er synd for brukere av fysioterapitjenester i Halsa at de ikke får den meste erfarne og best faglig skikkete fysioterapeuten. Rønning sier hun har brei erfaring både fra sjukehus, kommunal sektor og privat sektor og ar jobbet med alle aldersgrupper fra 0 og oppover.

– Jeg har virkelig lyst til å ta med familien min og flytte tilbake til Halsa å jobbe som fysioterapeut og kommer trolig til å forfølge denne saka videre. Om det er klageadgang vil jeg bruke den, hvis ikke vurderer jeg sivilombudsmannen eller sivilt søksmål, sier Rønning.

Ordfører Ola Rognskog (Sp) i Halsa mener formannskapet onsdag fattet et vedtak etter beste skjønn der kommunen mener de ansetter den best kvalifiserte søkeren til stillinga. Utover det henviser ordføreren alle spørsmål om saka til saksdokumentene.