Helga 12.– 14. februar arrangerte Norges Jeger – og Fiskerforening Møre og Romsdal, i samarbeid med Smøla JFF, harejaktkurs på Smøla. Totalt var det 13 deltakere med på kurset, to instruktører fra NJFF Møre og Romsdal og tre instruktører fra Smøla JFF.

Kursholder var friluftsveileder i NJFF Møre og Romsdal, Håvard Wiggen, og med seg på laget hadde han Anders Magne Ormset, som er leder for jaktutvalget både i fylkeslaget og i lokallaget i Surnadal. I tillegg deltok også instruktørene Sigbjørn Hopmark, Oddbjørn Jünge og Odd Einar Kirkenes fra Smøla, samt de to innleide ekspertinstruktørene Jon Barikmo og Hans Christian Pedersen.

– Det er ikke mange i Norge som kan mer om harer og harejakt enn Jon og Hans Christian. Sammen har de skrevet boka «Harer og harejakt», og Jon har nettopp gitt ut ei ny bok kalt «All verdens harejakter», forteller Wiggen.

Først litt teori - så praksis

Barikmo og Pedersen er lidenskapelig i sitt forhold til harejakt, og de stilte villig opp for å dele noe av sin kunnskap og erfaring med de unge, framtidige harejegerne. De to instruktørene hadde også med seg tre hunder av den norsk harehundrasen dunker.

Fredag var det oppmøte med karbonadesmørbrød med speilegg til kvelds, i tillegg til litt teori om harer og harejakt, sikkerhet på jakt, og informasjon om hvordan jakta skulle organiseres lørdag.

– De som var med på kurset overnattet på de flotte hyttene til Betten Rorbuer på Jøstølen, og etter frokosten lørdag morgen ble deltakerne delt opp i grupper. Mens noen ble med på jakt med hund fikk andre prøve seg på støkkjakt etter haren, forteller Wiggen.

Støkkjakta ga resultat

Etter en stund kunne harelosene høres godt inne i vindmølleparken på Smøla. Men da haren etter hvert dukket opp på en av postene, så endte det, ifølge Wiggen, med to bomskudd.

Bedre gikk det med støkkjegerne som fikk felt en hare allerede etter 4–500 meters jakt. Litt utpå dagen møttes så gruppene ved inngangen til vindmølleparken for å spise lunsj og fyre bål.

– Deretter byttet vi på gruppene og fortsatte harejakta utover ettermiddagen. Også på denne økta hadde støkkjegerne best utbytte, og det ble felt to nye harer, forteller Wiggen.

En god stund etter solnedgang lørdag kom den siste gruppa tilbake til hytta, og etter en varm dusj ventet et godt måltid på alle jegerne. Deretter ble det en liten gjennomgang av dagen, samt en presentasjon av harejakttradisjoner i Norge og andre land av Jon Barikmo.

Avslutningsvis viste Wiggen sjøl bilder fra lørdagens harejakt, og fortalte om – og viste bilder fra smygjakt med rifle.

Skjøt fem harer

Søndag bød det seg atter nye muligheter, og ikke lenge etter at losen igjen begynte å klinge, så ble den ulykksalige haren felt. Noen timer seinere ble det felt enda en hare i los, og to av deltakere fikk dermed skutt sin aller første hare denne dagen.

– Støkkjegerne hadde imidlertid ikke hellet med seg denne dagen, men sånn er jakta, det lykkes ikke hver gang, fastslår Wiggen. Og som kjent; ingen vet hvor haren hopper...

Totalfangsten ble altså likevel fem harer under dette harejaktkurset, og blant dem som fikk gleden av å skyte sin aller første hare var Eivind Brage Fjærli, noe som naturligvis var stor stas.

Alt i alt er Wiggen godt fornøyd med helga, været, deltakerne og kurset.

– Ei innholdsrik og artig helg med entusiastiske deltakere og instruktører, oppsummerer han.

Fylkeslaget har ellers mange kurstilbud gjennom året, se heimesida for mer informasjon om dette.

Vil prøve igjen

En av deltakerne var Mikael Holten (15) fra Surnadal, som syntes dette var ei artig helg.

– Artig helg med mye action og ivrige hunder! Sjøl så jeg ikke noe hare, men det var spennende når losen kom ganske nære, forteller Mikael, som ellers benytter alle anledninger til å være med på jakt. Han forteller litt fra jakta den ene dagen.

– På støkkjakt uten hund så vi to harer denne dagen, uten at vi skjøt noen. Men da vi kom tilbake til bilene hørte vi losen nærmet seg, så da gikk vi og fant oss poster ganske nære vegen. Og etter en stund kom hunden i full los, men hvor var haren? Nei, den hadde stoppet under en gran like ved. Da hunden snudde og fikk haren på beina igjen smallt det hos den nederste posten, og vi hørte DOOOOOT, som betyr hare skutt, forteller han.

Mikael er sikker på at han vil delta på flere ulike jaktkurs i regi av foreningen, og harejakta var også noe som ga mersmak.

– Harejakta var definitivt noe som ga mersmak ja, så det er helt sikkert at jeg skal prøve meg på harejakt igjen, fastslår han.