Hege Charlotte Faber, dr. art utdannet ved NTNU, forfatter av boka om surnadalskunstneren Jon Arne Mogstad, sier den er en kjærlighetserklæring til Mogstads kunst.

Faber har sett på Mogstads kunstnerkarriere tilbake til 1980 og fram til i dag. Hun har sett hans kunst opp mot kunsthistorien og dens epoker. Boka er en dialog. Kunstneren, kunsten og forfatteren er i dialog med hverandre og det publikum boka når ut til.

Forfatteren fikk ideen til boka da hun jobbet sammen med Mogstad på kunstakademiet ni år på nittitallet. Men det var først i 2004 hun ga seg i kast med prosjektet. Og det har tatt tid. 12 år. Og det har vært en møysommelig prosess. Alle kilder om forfatteren er studert, og de finnes det mange fra mediene og på det store internettet.

- Mogstads kunst er leken i holdningen, samtidig som den viser god kjennskap til kunsthistorien, sier Faber.

Boka er delt i tema. Kunstutstillinger separate og sammen med flere, prosjekter og offentlige verk. Og for den uinnvidde å få se utdrag fra boken, gir inntrykk. Forfatteren har brukt 63 bilder som en del av dialogen. Og spesilet er de offentlige utsmykningene storslåtte. Telenorbygget, et halvt mål kunst på en innervegg i Drammen og utsmykningen på Orkdal videregående skole er tre offentlige verk.

- Mye er gedigent, sier forfatteren.

Hun forteller med stor entusiasme og kjærlighet om kunsten hun har skrevet bok om. Hennes første bok og også den første fortellingen i bokform om Mogstads kunst.

- Blir litt brydd når jeg sitter og hører på. Men det har blitt en fin bok, sier Mogstad.

Mogstads produksjon er stor. Han jobber mye. Og sier han jobber bedre nå med 30 års erfaring. Mogstad som sammen med Martinus Grimsmo står bak kunstnerprosjektet Billaget på Surnadalsøra. Dit kunstere skal kunne komme å bo og produsere.

- Mye av min kunst er produsert her i Surnadal. Kunst tar tid å utvikle. Jeg holder på til jeg ferdig. Noe har tatt fem år å ferdigstille, sier Mogstad.

Han er glad for boka og synes det er stas å få være med på den første boklanseringa av boka om ham heime i Surnadal. Folkeakademiet i Surnadal og Surnadal Rotary arrangerte torsdag kveld denne happeningen i foajeen på kulturhuset. Ark bokhandel stilte med bøker. Et tjuetalls publikum kom, og de fleste av dem benyttet anledningen til å kjøpe bok signert av forfatteren og kunstneren. Tre dyktige unge musikere fra kulturskolen, Marius Mikkelsen, Arnstein Fjærli og Johannes Bergheim åpnet showet med Amazing Grace.

Er det noen som leiter etter en passende julegave er boka om Mogstad og hans kunst en mulighet.