Mange trodde - eller håpet på at vi skulle få en reprise på eventyrfisket i fjor. Men det ble ikke riktig slik, sjøl om det ble skikkelig action den første timen etter at startskuddet for fiskekonkurransen i Surna gikk fredag kveld klokka 19.

Allerede etter et par minutter kom det melding om at en av fiskerne hadde fast fisk ved Krangnes, der Lars Klevset fra Surnadal etter kort tid dro i land en laks på 8,19 kilo i høljeregnet. Denne ble tatt på mark.

– Dette var mitt aller første kast i elva i år, fortalte den lykkelige fiskeren, som med denne kanskje kunne ha et håp om å vinne konkurransen.

Vinnerlaksen landes

Men det håpet ble knust nesten før det var tent, for mens vi sto og snakket med Klevset kom en ny melding om laks på kroken, denne gangen ved Mogstad. Da vi kom til stedet hadde fiskeren allerede fått opp laksen.

En hoppende glad og fornøyd Benedicte Rossebø fra Kristiansund kunne konstatere at den flotte laksen hun hadde dratt på Møresilda var over 8,9 kilo.

– Dette var rett og slett kjempeartig! Den bet på andre kastet, forteller hun.

Rossebø forteller at det var kjæresten som gjorde at hun ble bitt av laksebasillen. Naturlig nok øynet hun med en gang et håp om å vinne hele konkurransen med denne flotte laksen. 21-åringen er gravid i 4. måned og forsikret oss om at premiepengene eventuelt ville komme veldig godt med.

– Det hadde virkelig gjort seg å få de pengene altså, lo hun.

Og det skulle vise seg at denne holdt helt inn, og at det dermed blir kåring av Laksedronning for første gang i Laksefestivalens historie.

Nesten like stor

Men den kommende dronningen fikk likevel noen nervepirrende timer. Konkurransen var knapt begynt. Og ikke lenge etter var det fast fisk igjen, denne gangen i Litjflønet. Her var det Jonas Bekkedal fra Nes i Akershus som armet en fin storlaks.

Denne ble også tatt på mark. Det viste seg at denne ikke var stor nok til å nå helt opp, men med 8,51 kilo var det nok til å sikre andreplassen i konkurransen.

Det var nå gått under en time av konkurransen, og det sto fortsatt fem timer igjen. Etter dette bedret været seg noe, plaskregnet ga seg for en god stund og laksen sluttet plutselig å bite. Etter noen timer ble det tatt en på 4,5 kilo i Springarkastet, men denne fiskeren var ikke påmeldt konkurransen.

Nervepirrende timer

Etter dette ble det ikke landet laks igjen før klokka 23.50, også denne ved Krangnes. Men laksen som Gunnar Hvattum fra Fræna dro her var "bare" 4,99 kilo, og dermed ingen konkurrent for den kommende dronningen, som helt sikkert fulgte nervøst med på hva som skjedde andre steder i elva nå som siste timen nærmet seg. Denne ble også tatt på mark.

Hun skvatt nok litt da det kom melding om laks på kroken på Honnstad, bare noen minutter før konkurransen var over klokka 01.00.

Men det var likevel ingen grunn til bekymring, for denne femte og siste laksen som ble halt på land var 5,94 kilo. Denne var det fjorårets sølvvinner Bjørn Brekstad som tok.

Vi stakk også innom og tok en prat med deltakerne og instruktørene ved Camp Villaks, der alle de 17 ungdommene naturligvis deltok i konkurransen. Noen av dem hadde også fått laks, men ikke under fiskekonkurransen. Stemningen her var svært god! Les mer om Camp Villaks her.

Gjev tittel og 30 000 kroner

Totalt deltok 111 fiskere i årets konkurranse, derav ni damer. Det var dessuten en jevn miks av deltakere som fisket med mark/sluk og flue i år.

– Jeg husker da vi startet med dette i 2000 var det bare 10–20 prosent fluefiskere, resten brukte sluk eller mark, forteller leder i Surnadal Elveeierlag, Georg Solem, som for øvrig var så heldig å ha oppdraget med å skysse pressefolket mellom de ulike hølene etter hvert som det kom meldinger om fast fisk.

Dermed oppfordres festivalfolket til å komme til hovedscenen på Skei klokka 15 lørdag, der det for aller første gang skal krones en Laksedronning! I tillegg til den høythengende tittelen får hun også med seg hele 30 000 premiekroner!

Og det må nevnes at blant alle deltakerne denne kvelden var det ikke rent få garvede fiskere som deltok, laksefiskere som har vokst opp i ei lakseelv og fisket hele livet. Benedicte er derfor også et levende bevis på at de gamle ikke alltid er eldst...

(Større bildeserie kommer på driva.no senere).