Riksantikvaren vil ha svar på spørsmålet om hvordan kommunene jobber med kulturminner.

Ved hjelp av ulike parametere er kommunene rangert fra null til maksimalscore ni poeng. Surnadal får seks poeng, og dette gir en delt 47. plass blant landets 428 kommuner. Sunndal får fire poeng, som sørger for en delt 132. plass på landsoversikten.

Best i Møre og Romsdal

Rangeringen finner sted etter at Riksantikvaren har hentet ut tall fra KOSTRA – rapporteringen som kommunene selv foretar til myndighetene. Det er fjerde gang rangeringen finner sted.

─ I år er det mange kommuner som har forbedret sine resultater og klatret til topps i rangeringen. Vi gratulerer disse, og oppfordrer dem til å fortsette det gode arbeidet, sier riksantikvar Jørn Holme.

Det er 15 kommuner som scorer full pott i Norge, mens hele 70 kommuner får niks og ingenting i protokollen. Riksantikvaren gjør oppmerksom på at KOSTRA som kilde kan være usikker, da det er en del kommuner som ikke har rapportert på alle spørsmålene.

Vi har tatt en nærmere titt på tallene som er funnet i Møre og Romsdal. Her finner vi at Surnadal faktisk er best av dem alle, sammen med Eide kommune. Så seks poeng er altså toppscore på våre kanter. i  Mens fire kommuner ligger nederst med null poeng i score. Ta en titt på tabellen i tilknytning til denne artikkelen for full oversikt overrangeringen i Møre og Romsdal.

Dette er sett nærmere på

- Det hele handler om kompetanse, gode oversikter, planer og penger til kulturminner, forklarer Riksantivaren på sine nettsider.

- Et av målene med rangeringen er å motivere kommuner til å ta større ansvar for forvaltning av kulturminner, understrekes det.

Spørsmålene som Riksantikvaren har sett nærmere på er som følger:

• Har kommunen bevilget penger til kulturminner/kulturmiljøer? (1 poeng)

• Har kommunen knyttet til seg egen kulturminnefaglig kompetanse? (2 poeng)

• Har kommunen utarbeidet oversikt over verneverdige kulturminner/kulturmiljøer? (3 poeng)

• Er kulturminner og kulturmiljøer forankret i planer og fastsatt i juridisk bindende kommune(del)plan? (2 poeng. I planer eldre enn 2005: 1 poeng)

• Er det samme, eller økning, i antall dekar som er regulert til vern av kulturminner og kulturmiljøer per 31.12? (1 poeng)

- Gir kunnskap om historien

- Målet med prosjektet er å styrke kompetansen om kulturminner i kommunene og få bedre oversikt over verneverdige kulturminner. For å være best mulig rustet til forvaltingsoppgavene, er en kulturminneplan et godt verktøy, poengterer Riksantikvaren.

Målet er at 90 prosent av alle kommunene i landet skal ha stadfestet planer med et særskilt fokus på kulturminner innan 2020.

Surnadal, Sunndal og de andre kommunene definerer selv hvilke kulturminner som er verneverdige og som skal inngå i deres kulturminneplan.

- Gjennom arbeidet med å lage en kulturminneplan får kommunen satt temaet på den politiske dagsorden og aktualisert kulturarven sin rolle i samfunnsutviklingen. En kulturminneplan gir kommunen kunnskap om lokalhistorien, slås det fast.

Rangering fra best til dårligst

Rangering av kommuner i Møre og Romsdal – kulturminnearbeid 2016 (Maksimum score: 9 poeng):

Eide kommune 6

Surnadal kommune 6

Ørsta kommune 5

Norddal kommune 5

Sykkylven kommune 5

Aukra kommune 5

Vanylven kommune 4

Sande kommune 4

Ulstein kommune 4

Skodje kommune 4

Giske kommune 4

Tingvoll kommune 4

Sunndal kommune 4

Aure kommune 4

Hareid kommune 3

Molde kommune 3

Ålesund kommune 3

Stranda kommune 3

Midsund kommune 3

Gjemnes kommune 3

Herøy kommune 2

Stordal kommune 2

Kristiansund kommune 1

Volda kommune 1

Ørskog kommune 1

Haram kommune 1

Vestnes kommune 1

Rauma kommune 1

Nesset kommune 1

Averøy kommune 1

Rindal kommune 1

Smøla kommune 1

Sula kommune 0

Sandøy kommune 0

Fræna kommune 0

Halsa kommune 0

Kilde: Riksantikvaren