Senterpartiet har fremmet et forslag til Stortinget om at alle lensmannskontor skal oppbemannes med en stedlig lensmann. Leder i Norges Politilederlag, Geir Krogh, advarer Stortinget mot dette og sier en slik løsning vil redusere politiets handlekraft og kvalitet.

Saka behandles for tida i justiskomiteen og kan få flertall når den skal opp i Stortinget etter påske.

– Stortinget har vedtatt en politireform. En endring av reformen nå, før den er implementert, vil gripe direkte inn organisering og bemanningsplaner som er i ferd med å komme på plass, sier Krogh, i en pressemelding.

– Vil hindre modernisering

Politireformen som er vedtatt av Stortinget tilsier at det fra 1. juni i år vil være 50 lensmannsdistrikt og 66 politistasjonsdistrikt (tjenesteenheter) i Norge. I tillegg vil det være 109 tjenestesteder som ikke har stedlig lensmann eller politistasjonssjef.

– Det er disse 109 tjenestestedene som nå foreslås bemannet av stedlig lensmann, i tillegg til «tilstrekkelig bemanning» som det heter i forslaget. Dette er et forsøk på å instruere regjeringen. Selv om vi er enige i nødvendigheten av et sterkt og fungerende nærpoliti er forslaget problematisk og vil hindre modernisering av politiet, sier Krogh.

Tre politimestre har gått ut i landets største avis denne uka, og på samme måte som Krogh advart Stortinget mot å legge hindringer i veien for politireformen.

Klinge reagerer

Nestleder i justiskomiteen og justispolitisk talskvinne for Senterpartiet, Jenny Klinge, reagerer på utspillet fra politilederne.

– Jeg reagerer på at Politilederlaget ser på lensmenn som et problem for et lensmannskontor, sier hun, og påpeker at Senterpartiets forslag jo er å sikre at hvert lensmannskontor får beholde politilederen sin, den samme gruppen som Politilederlaget organiserer.

– Allerede i dag er arbeidet til mange lensmenn en del av moderniseringen av politietaten. At Krogh hevder at en stedlig lensmann på alle lensmannskontor vil stjele store ressurser og hindre utviklingen av norsk politi er faktisk ganske oppsiktsvekkende. Vi mener ikke at hver enkelt lensmann bare skal være sjef på kontoret, lensmennene kan og skal i høyeste grad kunne være en del av arbeidslaget. At det er stedlig ledelse på hvert lensmannskontor burde ikke ses som et problem, men som en styrke, sier Klinge.

Mener regjeringen tilslører

Klinge har sittet i justiskomiteen i over åtte år nå, og sier at møtene med engasjerte lensmenn og deres ansatte har overbevist henne om at rollen som lensmann er viktig å ta vare på.

– Lensmennene ser gjerne seg selv som en viktig tillitsvalgt for lokalsamfunnene, og kjenner et særlig ansvar for det området som deres lensmannskontor har ansvar for.

Nå blir omtrent 120 lensmannskontor nedlagt og veldig mange lensmenn forsvinner uansett.

– Kanskje Krogh kunne feire for dette, og heller la de resterende lensmannskontorene få beholde sine lensmenn?

Det som regjeringen har gjort i debatten om politireformen mener Klinge er å tilsløre hvilke endringer som faktisk gjøres i norsk politi.

– For eksempel kaller de reformen for en nærpolitireform, selv om politiet åpenbart sentraliseres. Nå legges det opp til lensmannskontor uten lensmann. Regjeringen må gjerne mene at disse tiltakene er en god idé, men de må i det minste være ærlige om hva de gjør slik at vi kan få en åpen debatt om saken. Et lensmannskontor uten lensmann er ikke et lensmannskontor, da får de heller kalle det for en politipost eller noe annet og synliggjøre hva de faktisk gjør.

– Avvikling av lensmannsetaten

– Når våre forslag blir omtalt som et forsøk på å instruere regjeringen, vil jeg minne om at det var stortingsflertallet – ikke inkludert Senterpartiet vel å merke – som vedtok politireformen, sier Klinge.

Hun påpeker at stortingsflertallet ikke vedtok at lensmannskontorene skulle miste lensmannen, og at flere av dem som stemte med regjeringen har være tydelige på at dette ikke var det de ønsket å være med på da reformen ble vedtatt.

– Det må regjeringen ta til seg. Dette er en avvikling av lensmannsetaten slik vi kjenner den, og Senterpartiet er sterkt mot denne utviklingen. Betydningen av stedlig ledelse må ikke underdrives. Vi ønsker at den stedlige ledelsen skal ha nødvendige fullmakter og beslutningskompetanse, og det sikrer vi bare ved å beholde lensmennene, sier hun.