23 elever fra åttendetrinnet ved Surnadal ungdomsskole har valgt det nye valgfaget «innsats for andre». Nå spør elevene alle som bor i gang- og sykkelavstand til skolen om de ønsker å få hjelp til noe.

Disse elevene ønsker gjøre en innsats for andre, og har derfor valgt dette som valgfag. Her skal elevene blant annet lære hva frivillig arbeid er, og kartlegge dette i Surnadal.

– «Innsats for andre» er et splitter nytt valgfag, og dette er ungdom som har lyst til å hjelpe andre. Derfor frir vi nå til alle som bor i gang- eller sykkelavstand til skolen om de trenger hjelp til noe, uansett hva det er, forteller lærer Laila Sollid.

Elevene tilbyr hjelp til nesten hva det skulle være, enten folk ønsker noen å snakke med, om de trenger hjelp til å lese avisa, vaske, handle, måke snø, ja disse elevene er villige til å ta på seg det aller meste av oppgaver.

– Artig å se når de har idédugnad og liknende, da bobler det over av ideer og interesse for å hjelpe andre, smiler læreren.

God respons

Noen av ungdommene som liker faget er Ane Lyngstad, Jorun Fiske, Mali Forslund, Siri S. Heggset og Heidi M. Skei.

– De andre valgfagene fristet også, men dette nye faget fristet mest. Hittil har vi jobbet med idemyldringer og planlegging, vi har laget skjema og sendt ut til ulike steder i bygda her, der vi spør om de trenger hjelp til noe, forteller de hjelpsomme elevene.

Skjema er levert til sjukeheim/aldersheim, skoler og barnehager, der de tilbyr sin hjelp.

– Responsen har vært god, vi har fått mange positive tilbakemeldinger, opplyser Laila.

Skjemaene er nå hentet inn, og oppgavene skal fordeles. Men de hjelpsomme elevene trenger enda flere oppdragsgivere. Så alle som kan tenke seg å få hjelp til noe i tidsrommet 11.30–13.30 på onsdager, oppfordres derfor til å ta kontakt med læreren, på telefon 91769404.

Info om Røde Kors

Onsdag fikk klassen besøk av Reidar Brøske og Olav Polden i Surnadal Røde Kors. De fortalte elevene mer om organisasjonen og det viktige arbeidet som mange frivillige utfører for samfunn og medmennesker.

– I tillegg til å lære om Røde Kors og jobben de gjør, var besøket også ment for å gi elevene flere ideer, sier læreren.

Surnadal Røde Kors har eksistert i over 40 år, og har både omsorgsgruppe og hjelpekorps. I 2012 ble lokallaget revitalisert, og har siden oppnådd mye, blant annet en gjensidig forpliktende beredskapsavtale med kommunen. Hjelpekorpset har deltatt i 34 redningsaksjoner i Midt-Norge siste tre år, og omsorgsgruppa arrangerer mange faste sosiale sammenkomster. Besøkstjeneste ble også startet i fjor.