Sammen med ordførerkandidat Margrethe Svinvik og en håndfull andre partifeller fra Surnadal, var fylkesordførerkandidat Kristin Sørheim fra Senterpartiet på rundtur i Surnadal onsdag, for å bli bedre kjent med folket og bedriftene her, samt få innspill til videre politisk arbeid.

– Vi vil ha en nordmøring til å lede samferdselsutvalget kommende periode, spesielt med tanke på Todalsfjordprosjektet og Fylkesveg 65. Så med Margrethe Svinvik som ordfører i Surnadal og Kristin Sørheim til å lede samferdselsutvalget blir dette knallbra, sier leder i Surnadal Sp, Nils Håvar Øyås, som også er varaordførerkandidat.

Driva er med når Sp-gjengen besøker Dagens fangst – Norsk kvalitetsmat. Etter å ha startet runden ved Jokerbutikken på Kvanne, kom de da fra Todalen, der daglig leder Ola Magne Nordvik hadde presentert Talgø–bedriften.

– Der var de klare på hva de ønsket av oss, hovedinnspillene fra Todalen gikk på Todalsfjordprosjektet, næringsliv, skole og nærbutikk, oppsummerer Øyås.

Fikk omvisning

Foruten Sørheim, Svinvik og Øyås, var også Ragnar Halle og Einar Grønnes med på runden, da daglig leder Ivar Næss viste gjengen rundt og fortalte litt om bedriften, som flyttet fra Rindal til nye produksjonslokaler i Surnadal i midten av april.

– Etter litt innkjøringsproblemer er vi nå oppe og går slik som vi ønsker det skal være. Vi har også sikret oss seks mål med ekstra tomt, vi vil ikke flytte flere ganger, sier han.

Senterpartibesøket, som fikk servert rykende fersk fiskeburger, lot seg imponere av det de fikk se og høre og stilte spørsmål undervegs. Blant annet spurte Ragnar Halle bedriftslederen om de hadde fått noe tilskudd/støtte i forbindelse med flyttingen og etableringsprosessen.

– Vi fikk et flyttetilskudd av Surnadal kommune og har ellers hatt et godt samarbeid med Innovasjon Norge, svarer Næss.

– Det er i alle fall veldig viktig at kommunen har næringsfondet, at vi opparbeider en skikkelig buffer på dette, noe vi har vært litt for dårlige på tidligere, understreker Halle.

Lokalt eierskap viktig

Ifølge Næss er Norsk kvalitetsmat den siste landsdekkende familiebedriften i sin sjanger som er igjen i Norge. Og den lokale sjømatbedriften har investert mye for å få lokalene akkurat slik de ønsker det.

Alt av varemottak er på utsida, og ellers er flyten i produksjonslinja optimal. Næss viser fram både kjølerom, «opptiningsrom», ulike lager og selve produksjonslokalene. De har også eget avlukke for spyling og vask av utstyr. Renslighet er alfa omega så reglene for hygiene er strenge.

– Vi har nå ti ansatte og på en normal dag produseres og pakkes rundt 30 000 enheter, forteller bedriftslederen.

I tillegg til fiskekaker, finnes også ulike varianter fiskeburgere, fiskeball, fiskeboller, fiskepudding og bacalao i varesortimentet. Kundene er dagligvarekjedene, noe som ifølge Næss ikke er bare enkelt.

– Det er mer som en krevende idrett. Kravene til oss som er små er de samme som på konsernnivå, sier han. – Men en av fordelene med denne produksjonen er at fiskekaker og farse av fisk ikke har konkurranse fra utlandet, dette er en norsk greie, legger han til.

En ting han mener er kanskje litt for lite verdsatt i samfunnet generelt er betydningen av lokalt eierskap.

– Lokal kapital og nærhet til der beslutningene tas er viktig, fastslår han.

Vil at staten overtar

Næss hadde for øvrig flere hatter på i møte med politikerne denne dagen, da han også er leder for Surnadal næringsforening.

Spesielt er det to områder han ber politikerne om å fokusere på. Det ene er skatt på næringseiendom, og det andre er infrastruktur; da spesielt med tanke på Fv. 65.

Det å endre fylkesveg 65 til å bli riksveg, samt ei standardheving av hele strekninga helt fram til Berkåk og E6 er ett av områdene SP vil jobbe hardt for. De er klare på at trykket på dette arbeidet må holdes oppe.

– Men for å ruste opp denne er det snakk om milliardbeløp, og det klarer ikke fylket. Derfor må vi prøve å få staten til å overta ansvaret for (blant andre) denne vegen. Jeg håper å komme inn som leder i samferdselsutvalget, så får vi se om vi får løftet dette videre, sier Sørheim.

Næringsforeningen har også registrert at yrkesfag på mange måter taper terreng i den videregående skolen, og Næss ber politikerne se på dette.

Etterlyser mer hjelp

På vegne av næringsforeningen spør han også politikerne om hvor alle de som vurderer å starte opp med noe skal henvende seg for å få nødvendig hjelp.

– Skal vi sende dem til næringskonsulenten i kommunen? Eller Innovasjon Norge, der de får utlevert en stabel med papirer? En ting er kapital og næringsfondet i kommunen, men like viktig er en samtalepartner som bryr seg litt, mener Næss.

Kristin Sørheim tenker her på Hopp-ID-kontorene.

– Det handler om å ha kompetansen til å være samtalepartner og det å ha tid til å være med og utrede ideen, sier hun. At det går mot nedleggelse

av fylkeskontorene for Innovasjon Norge mener hun også er veldig uheldig for lokale bedrifter, da dette skaper mer avstand, noe hun får medhold i hos Næss.

Næss mener også at en mentorordning for bedriftene er undervurdert.

– Ser vi rundt oss er det mange som kan øse av sin visdom og kunnskap. Denne krafta tror jeg er sterk, sier han.

Svinvik er enig i at kompetansedeling er viktig, og ser for seg å kunne videreutvikle det apparatet som allerede finnes.

– Vi må bygge videre og støtte opp under dette med å dele kompetanse, kanskje ved å lage et slags støtteapparat i det som allerede eksisterer, mener hun.

God næringsutvikling

Næss er i alle fall sikker på at næringsforeningen er starten på noe bra, og benytter også anledningen til å invitere politikerne til frokostmøte, 2. september.

– Vi har blant annet innført «Kommunalt kvarter», der noen fra kommunen skal komme og informere om hva som rører seg i kommunen, forteller han. Han er veldig fornøyd med at både næringsliv, politikere og kommunen nå satser på næringsutvikling i Røtet, med ny havn, havnelager og alt annet.

– Gleder meg til å følge utviklinga videre her i Røtet, sier han.

Avslutningsvis tar han opp en siste ting, som han også får full støtte for hos SP-besøket:

– En ting jeg brenner for er maten vi putter i ungene. En gjennomsnittlig nordmann får i seg nesten fem kilo tilsetningsstoffer i året, og det er mye! Sunn mat er viktig, og alle skolebarn burde fått minst ett måltid om dagen på skolen, det er ingen selvfølge at de får servert skikkelig middag når de kommer heim...Det forundrer meg at vi i dette rike landet kjekler om hvorvidt vi har råd til å innføre frukt til barna..!??!

Etter møtet med fiskematprodusenten gikk senterpartigjengens ferd videre til Vårsøg hotell, før de fortsatte til Bøfjorden – og senere pelsdyrfarmen til Arne O. Sæther. Dagen ble så avsluttet med et åpent– og godt besøkt møte i Sagatun.