Departementet begrunner vedtaket med at bestanden har gått ned. Sporingskoordinator i Surnadal, Øyvind Holte, mener derimot at bestanden har økt siste året og oppfordrer til massiv sporing i hele kvoteområdet når det blir sporsnø.

Lørdag startet den to måneder lange gaupejakta, men altså ikke på Nordmøre. Nedgang i bestanden sier myndighetene.

Øyvind Holte, som koordinerer gaupesporingen i Surnadal mener at dette ikke stemmer helt. Ut ifra sporing og observasjoner i 2012 og 2013 er han delvis enig, men observasjoner i fjor sommer, samt sporing før jul, mener han tyder på at det nå er flere.

– Jeg er sikker på at det er flere gauper enn det som er registrert. Planen var å samle folk for sporing nå, men ettersom det ikke er sporsnø er dette utsatt, sier han.

Organiserte sporingsgrupper fra hele kommunen deltar i sporingsarbeidet, både storviltjegere og andre. Men snøfattige vintre umuliggjør slik sporing, noe som igjen kan føre til underrapportering.

– Hvis det kommer snø må vi få ut folk på sporing i hele kvoteområdet samtidig, for å fastslå eksakt hvor mange dyr vi har. Dette er viktig å gjøre denne jobben, ettersom det nå hevdes at bestanden har gått ned, sier Holte.

I en bok har han sirlig skrevet ned ulike observasjoner og sporinger gjennom mange år, både egne og andres. Nedtegnelsene er mange.

Ikke gaupeuttak

Fredag kveld skulle Holte, som også er jaktleder, egentlig ha et jaktmøte med folk fra hele kommunen før den forestående gaupejakta. Men slik ble det ikke.

Rovviltnemnda satte i november 2013 kvoten for 2014 til 20 dyr totalt for region 6, derav 12 voksne hunndyr, samt en reservekvote på fire dyr. Etter klager ble dette i desember redusert til 17 dyr totalt, hvorav 10 voksne hunngauper. Det siste vedtaket fra departementet gir imidlertid tillatelse til uttak av elleve gauper totalt, derav fire hunndyr, samt at reservekvoten fjernes. (Se også link til vedtak under). Region 6 omfatter Nord- og Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Ingen dyr kan tas ut i Surnadal, eller andre kommuner i fylket der det er nasjonalt fastsatt mål om yngling. Det nasjonale bestandsmålet for gaupe er 65 årlige ungekull, 12 av disse i region 6.

– På Nordmøre er det sagt at det skal være to ynglinger. Det målet er egentlig nådd, men da jeg startet med dette for seks-sju år siden ble en yngling definert som mor og barn, men nå defineres dette annerledes. Nå kan en gaupefamilie være fem–seks dyr, hvilket vil si at det kanskje må være 10–12 gauper i området, sier Holte.

Før kvotejakta på gaupe i 2013 ble det registrert 59 familiegrupper, dermed er et nasjonale bestandsmålet per definisjon ikke oppnådd.

Flere familiegrupper

Holte mener det er svært bekymringsfullt at det kun er tillatt å ta ut en gaupe i Rennebu/Oppdal, og at hele resten av Sør-Trøndelag og Nordmøre er fredet, slik det også var i fjor.

– Spesielt for alle de som driver med sau, er det helt uholdbart at det ikke skal være lov å ta ut gaupe, mener Holte.

Påstanden om at det er flere gauper enn det myndighetenes tall tilsier, baserer han både på egne og andres sporinger, ulike innrapporterte synsobservasjoner i tillegg til gaupebilder tatt med ulike viltkamera. Folk ringer med jevne mellomrom og forteller om observasjoner eller gaupespor, og dersom folk er litt usikre tar han turen for å se.

– Vi vet med sikkerhet at det er gaupe med to unger her i Surnadal, samt en med to unger i Virumdalen, da disse er bekreftet av SNO. I Halsa ble det også fotografert en mor med unge i oktober 2012, og i tillegg er det også en familie i Eidsvågen. Der er det imidlertid fri jakt, men området grenser likevel tett opp mot kvoteområdet, sier Holte.

Ber folk ringe

I Surnadal/Stangvik/Todalen er sporingsarbeidet godt organisert og fungerer godt.

– Får vi en effektiv sporing i gamle Åsskard kommune og Halsa i tillegg, så tror jeg mye er gjort, sier han. Herfra har Holte nemlig fått flere uavhengige meldinger både om synsobservasjon av gaupe av ulik størrelse og om spor.

– Har en mistanke om at det er ei mor med unge i Åsskard/Halsa, og da har vi i så fall plutselig bekreftet tre familiegrupper her i området. Vet i alle fall sikkert at det befinner seg et stort hanndyr i Åsskard/Halsa, sier han. Han legger til at det også er spesielt viktig med sporing på Ålvundeidet, og i Halsa/Valsøyfjord og Aure.

Holte driver ofte med arbeid i skogen, og ikke sjelden kommer han over gaupespor. I fjor utførte han alene så mye som 12 sporinger etter gaupe.

– Klart at flere av disse helt sikkert var det samme dyret, men ikke alle, sier han.

Etter hvert har han tilegnet seg masse lærdom om ulike sportegn og særegenheter som gaupa har, og han lærer noe nytt hver gang. Og han deler gladelig av kunnskapen, dersom noen lurer på noe. Spesielt kan det være vanskelig å se om det er spor etter ett eller to dyr, da de går i samme spor.

Holte oppfordrer folk til å ringe SNO, -eller gjerne til han sjøl, dersom de har sett gaupe eller spor, om de er usikre på om det er gaupespor de har sett, eller om det er andre ting de lurer på.

– Bedre å ta en telefon for mye, enn en for lite. Folk må i alle fall ikke være redde for å ringe, sier han.

Se det nye vedtaket her.