Færre meldinger om sau skadet av rovdyr fra saueeiere i Surnadal er altså noe av det naturoppsynsmann Lars Olav Lund i SNO kunne fortelle viltnemnda i Surnadal.

Ordfører Mons Otnes var også til stede på møtet. Han mener disse opplysningene tyder på at vedtaket i rovviltutvalget om at Trollheimen skal holdes fri for jerveyngling – i kombinasjon med effektivt uttak av jervehi fra naturoppsynets side – endelig ser ut til å vise de ønskete resultater.

Viltnemnda hadde invitert Lars Olav Lund også for å lære mer om SNO generelt, men også for å få vite hva som ligger bak bestandstallene fra SNO, og hvordan de jobber med å kartlegge bestander av rovvilt. Det har vært mye diskusjon om hvor mange gauper det er i Surnadal, og meningsytringer om at SNO har satt tallet for lavt.

Enklere med sporsnø

Lund fortalte om hvordan de får meldinger om sett gaupe, og hvordan rovdata regner ut fra beregnet leveområde til en familiegruppe for å fastslå at det er én familiegruppe i området.

Når de vet at en familiegruppe har tilhold i et område, så er erfaringen at de også vil få mange meldinger om sett gaupe i disse områdene. Han henviser til nettsidene til rovdata.no.

Der har publikum også anledning til sjøl å legge inn egne observasjoner under fanen «skandobs».

Det er sjølsagt enklere å holde rede på rovviltet når det er snø og forhold for sporing.

I Sykkylven har man de siste dagene vært på jakt etter en ulv som har gjort skade på sau. Nå ønsker de at SNO kommer med helikopter for å bidra i jakta. Uten sporsnø anser Lund dette som å lete etter nåla i høystakken.

Bjørnen som ble sett- og fotografert på Rindalsskogen i april 2010 var også lett å følge mens det fremdeles var snø. Samme bjørn ble trolig observert i Åsskard, noe som ikke kan bekreftes siden de ikke fant DNA-spor der.

Skutt i Telemark

Så fikk de DNA fra en bjørn på Fagernes. Denne viste seg å være den samme.

DNA fikk de også da bjørnen til slutt ble skutt av en naturoppsynsmann i Telemark etter at den hadde herjet i sauehopene.

Når det gjelder ulv, jerv og gaupe, er hovedregelen at dyrene skal felles av lisensjegere gjennom ordinær jakt. Når dette ikke lykkes, kan SNO få ordre fra direktoratet om å gå inn og ta ut dyr med hjelp av helikopter, noe som også har vært gjort i Trollheimen.

Viltnemnda hadde spørsmål om hvordan de skal forholde seg til skadet rovvilt, for eksempel etter påkjørsel av bil. Lund forklarte at viltnemnda gjerne kan rykke ut og avlive skadet rovvilt, i det minste når det gjelder jerv og gaupe. Han advarer imidlertid mot å drive ettersøk etter skadet bjørn.

I utgangspunktet skal fylkesmannen varsles slik at en får koblet på folk som har erfaring.