Denne gjengen likte å leike med vann. Hva bedre enn å ha en hel brannslange med kjempetrykk på vannet til sin disposisjon. Ungene holdt på å le seg skakk, da de prøvde de ulike innstillingene på vannsprederen. De benyttet muligheten til å sprute på og etter hverandre. Firkløveret fikk leike seg på brannstasjonen i Surnadal lørdag. Da var det åpen brannstasjon og avslutning på brannvernuka. Kvartetten syntes også de lærte noe.

– Kjemepegøitt. Sprute vatn var best, men det var bra å få en påminnelse om brannsluking, sier søskenparet Even og Emma Hyldbakk.

Brannvesenet i Surnadal demonstrerte brannslokking med pulver- og skumapparat, vatn og brannteppe. I tillegg var brannmannskapet tilgjengelige for spørsmål fra de mange som stakk innom, både voksne og barn.

– Godt fornøyd med oppmøtet, må være rekord, sier Jon Nordvik i Surnadal brannvesen.

Tidlig innsats viktig

Nordvik har hele uka holdt åpen brannstasjon. Der har han informert barnehageunger og skoleklasser om det å forebygge brann. I år har fokus vært på duppeditter som lader. Den nye store brannfella i de tusen heim.

– Levende lys har folk lært seg å håndtere nå, sier Nordvik.

Han har i flere år reist rundt på skoler og vært med på kurs for bedrifter om forebygging og brannslokking. Til uka er det personalet ved sjukeheimen og de ansatte ved Amfi som skal gjennom et brannvernskurs.

– Innsats de første minuttene er ofte forskjellen mellom slokking og totalskadd hus, sier Nordvik.

Ønsker null branner

Som brannmann oppfordrer han alle som opplever branntilløp og benytte det første minuttet til å prøve å slokke sjøl, for så å ringe til brannvesenet. Brukes det første minuttet på å ringe kan skaden være skjedd og da gjenstår ofte bare etterslokking når brannvesenet kommer til stedet.

– Det tar ofte en halv time fra vi får melding til vi kommer fram og da er det å kontrollere tilliggende hus og kontrollert nedbrenning som gjenstår på oss, sier Nordvik.

– Men jeg føler vi har nådd gjennom med dette, for jeg synes vi rykker ut mindre nå enn før, legger han til.

– For oss er det beste at bilene står i garasjen, for da er det ingenting som brenner, sier Nordvik.

Gøy med åpen stasjon

Inne på brannstasjonen koser unge og eldre seg med saft, kaffe og kaker. Det klatres inn og ut av biler, mens bilder tas. Bilbergingsbilen er også en del av brannstasjonen. Der sitter lille Trym Kvande og morfar Arne Ove Halle.

– Store biler og traktorer er veldig gøy, forklarer morfar.

Brannstasjonene på Kvanne, i Todalen og i rindal holdt også åpne dager lørdag.