Det er en mørk januarkveld. Utenfor Impulse Helse & Trening på Sunndalsøra er det tett mellom bilene. Tettere enn det var for en måned siden. Erfaring tilsier at det kommer til å bli bedre plass på parkeringsplassen om et par måneder. For en del faller av; de går hardt ut, men mister etter hvert treningsiveren og -gleden. Slik er det hvert år. Og slett ikke bare i Sunndal.

– Vi er godt i gang med det nye året, bekrefter daglig leder Jens Søreng. Han legger til at det bestandig er mange nye ansikter å se blant dem som oppsøker senteret på nyåret. Det setter han pris på. Men etter tjue år i bransjen, vet han at mange dessverre faller av etter en stund.

Søreng råder folk til å begynne litt i det små. For så å øke litt etter hvert, hvis det føles riktig.

– Altfor ofte begynner en del i motsatt ende, med for mye trening, og da kan det ende opp i færre og færre økter og i noen tilfeller ingenting.

Merker du at det er i ferd med å skje med deg, er de ansatte ved treningssenteret der for deg, understreker han. De hjelper deg slik at du unngår full stopp i treningen.

– Vi anbefaler også at den enkelte forsøker å legge en liten plan for seg sjøl før de begynner; og reflekterer litt over hvor mye tid de vil og kan disponere til trening.

Mange vil også ha god nytte av å få satt opp et treningsprogram med delmål og eventuelt et hovedmål, sier Søreng, og understreker samtidig hvor viktig styrketrening er – for folk i alle aldre.

– Dette er en treningsform som gir mye pluss på den daglige livskvaliteten – akkurat det kan jeg faktisk garantere.

Han sier at det uansett hvilken aktivitet eller trening en begynner med, handler om å prøve å tilnærme seg en livsstilsendring:

– Og som de aller fleste vet, så er det noe som tar tid. Kan hende vil det ta et helt år med et fast opplegg før det begynner å skje noe som ligner på en livsstilsendring.

Søreng avslutter med å minne om at enhver form for trening eller aktivitet er mye bedre enn ingenting.

Carina Hansen er blant dem som tilbringer mye tid på treningssenteret på Sunndalsøra. I dag er hun også instruktør, men det er ikke så lenge siden hun tok valget, og kom seg opp av sofaen.

– Jeg begynte å trene fordi jeg var utslitt og stresset, forteller hun. Det er to år siden nå.

– Jeg orket ingenting, følte meg tung både fysisk og psykisk. Jeg var bare sliten av alt. Så en dag sa det bare stopp og jeg begynte å løpe. Jo mer jeg løp, dess lettere til sinns ble jeg – og kjente jeg fikk mer energi. Etter det løp jeg hver eneste dag i nesten ett år fram til jeg begynte på Impulse – jeg kjente at jeg hadde behov for annen type trening enn bare kondisjonstrening.

I dag trener Carina fire til seks dager i uka, litt mindre i høytider og i ferier.

– Trening gjør meg glad og energisk!, understreker hun, og beskriver den lykkefølelsen hun får når hun trener – og den gode følelsen av ro i kroppen etterpå.

– Trening er også jobben min, og som instruktør blir jeg så glad, og det gir meg så masse å se alle de fantastiske menneskene som kommer innom. Det er verdens beste arbeidsplass, med et fantastisk miljø og fellesskap for alle.

Carina er også full av lovord om samboeren Stig Oldervik, som også er kjent som en friskus og treningsglad fyr. Hun sier at han er den som inspirerer og imponerer mest.

– Han får fram det beste i meg og gir meg en indre og fysisk styrke. Han er den beste på å motivere meg og han klarer å gjøre trening gøy – og samtidig meget tungt og utfordrende, noe som er en perfekt kombinasjon.

Carina har flere gode råd til alle som vil gjøre trening til en del av hverdagen. Ett av dem er å finne ut om det er egentrening eller gruppetimer som passer best for deg.

– Hvis egentrening er det som holder deg i gang, lønner det seg å føre treningslogg. Da er det kanskje lettere å se sin egen framgang og ha kontroll.

For den som kanskje sliter med å holde motivasjonen oppe, anbefaler hun gruppetimer.

– Da har du en instruktør som motiverer og hjelper deg gjennom hele timen. Finn en – eller helst flere – gruppetimer du liker, og gjør det til vane at du deltar på minst en til tre gruppetimer per uke. La det bli en del av hverdagen.

Hun framholder at det er viktig å kose seg med treningen og ha det gøy, og å være stolt over resultatene du oppnår – helt fra første stund. Prøv også noe nytt – gå utenfor din egen komfortsone! Tenk positivt!

– Ikke tren fordi du misliker kroppen din; tren fordi du elsker den og vil ta godt vare på den. Tenk når du trener at om ett år fra i dag, da vil du takke deg sjøl!

Takket seg sjøl for all innsatsen; det gjorde Elin Solheim etter at hun i oktober i fjor ble nummer tre i sin klasse i NM i Athletic Fitness.

– I dag føler jeg at det har vært verd det. All treningen, sa hun til Driva etter prestasjonen. Og fortalte om et år med knallhardt regime. Hvis noen kan si noe om hvordan man holder motivasjonen oppe, må det være Elin.

– Det som motiverer meg er å se hvordan kroppen forandrer seg etter hvordan man spiser og trener. Det er gøy å se at kroppen blir sterkere og at jeg greier ting som jeg ikke hadde trodd jeg skulle klare.

Elin forteller at det var ganske tilfeldig at hun begynte å trene. Ei venninne fikk henne med på Impulse for tre år siden.

– Før var jeg ganske lat, og hadde ikke noe som helst forhold til trening.

I dag er hun på trening nesten hver eneste dag.

– Det har blitt en hobby, og det er ikke noe jeg gjør fordi jeg føler at jeg må. Hvis jeg kjenner at kroppen trenger en pause tar jeg det.

Elin råder alle som vil opprettholde motivasjonen til å finne en treningsform de synes er gøy. Men ta det litt med ro i starten. Og sett realistiske mål for framgangen.

– Det er viktig at målene er oppnåelige. Finn gjerne noen du kan trene sammen med eller vær med på gruppetimer, slik at det ikke blir så lett å droppe treningen.

I Surnadal driver Ståle Sæterbø Trollheimen Treningssenter. Der merkes også «januareffekten». Flere tegner nye medlemskap, og det gjennomføres flere treningstimer i januar og februar enn de fleste andre måneder i året, bekrefter han. Ståle er imidlertid ikke overbevist om at treningsiveren i starten av året kun skyldes at vi går inn i et nytt år, med nye mål og forsetter.

– En tilsvarende økning i besøket ser vi også på høsten når fellesferien er over, og de fleste har kommet inn i «vanlige» rutiner igjen etter sommeren. Det er rundt september vi har flest nytegninger.

Ståle har flere gode råd til hvordan en skal holde motivasjonen oppe, når iveren fra nyttårsforsettene kanskje daler litt. Det viktigste er å ha realistiske forventninger til deg sjøl. Kanskje er det ikke lurt å legge opp til trening fem dager i uka i starten. Og kanskje greier du ikke å løpe tre kvarter på tredemølla etter to uker. Han råder folk til å søke hjelp for å finne ut hva som er realistisk for deg.

– Etter en kartlegging av dine forutsetninger, kan en veileder eller personlig trener gi deg råd men hensyn til målene dine, sier Sæterbø, og understreker at dette er verdifullt for videre trening.

– For ser du at utviklingen din samsvarer med målene, er det betydelig enklere å opprettholde motivasjonen.

Ann Kristin Bruset driver Surnadal Trenings- og Velværesenter. Også der merkes «januareffekten». Ann Kristin sier at det viktigste man trener, spesielt i januar, er hodet. Det skal ikke handle om å sette seg som mål å gå ned fem kilo på kortest mulig tid.

– Alle som har prøvd det, vet at kiloene kommer på igjen utrolig fort – og alltid litt ekstra, sier hun.

Hun framholder at det viktigste er å ikke stresse, men å «lande» i seg sjøl, som hun uttrykker det. Tenke på at trening; det er noe godt man gjør for seg sjøl.

– Kjærlighet til seg sjøl!, understreker Ann Kristin.

– Det er en nøkkel. Bli glad i deg sjøl.

Det handler om tankens kraft: Framfor å la tankene spinne rundt hvor mye du har spist i jula, eller hvor mye du har lagt på deg, må du tenke hvor godt livet er å leve, hvor bra det er for kroppen å kutte ut sjokolade og alt sukkeret, hvor mye lettere det ble å gå tur sammen med barnebarnet eller kollegaen, og så videre. Og den som ellers lever sunt, kan spise alt han eller hun vil – men i små mengder, fortsetter Bruset. Potetgull og godteri kun på helg, eller en liten sjokoladebit til kaffen på hverdagene – det går bra. Spis ofte, og små porsjoner, beveg deg mer.

– Alle har lest eller hørt om dette. Men det er å gjøre det som ikke alltid er så enkelt. Skal man lykkes, må det bli en livsstil.

Bruset tror at det å sette seg mål er alfa og omega dersom en skal lykkes med trening, og ikke gi opp når det butter litt imot. Gruppetimer kan være svaret for noen; å bli ledet kan gi ekstra motivasjon. På treningssenteret tilbys blant annet spinning, pilates og pump, godt over 30 gruppetimer i uka som dekker de fleste behov. Personlig trener har også mange gode erfaringer med, en å lite på, som ser deg, og som kan og vet.

– Det vi jobber med er å gjøre friske mennesker lykkelige, sier Bruset, på sedvanlig energisk og sprudlende vis. Hun er sjøl sin egen beste reklameplakat.

– Er det en ting som er sikkert; under trening frigjøres endorfiner, og det gjør deg kjempeglad og lykkelig!, understreker hun – og slenger på et aldri så lite entusiastisk «trallala»!