20 store sterke karer kommer til Surnadal for å delta i Strongmancup.Cupen lørdag under laksefestivalen blir den tredje av seks konkurranser i år. De beste etter de seks cupstevnene gjør opp om tittelen Strongman of the Year i en stor finale. De 12 beste fra fjorårets NM er garantert plass, så fylles det opp til 20. Åtte er allerede påmeldt.

– I og med at dette er en cup for å kvalifisere seg til finalen, regner jeg med stort sett alle de beste kommer. Vår konkurranse blir nummer tre i årets cuprekke, sier Odd Inge Kvernberg.

Arrangør er den lokale strongmanklubben Hercules Strongmanteam, der Odd Inge Kvernberg blei nummer seks i NM i fjor. I Surnadal legges det opp til fem-seks ulike styrkekonkurranser. For å være kvalifisert må man klare å løfte 140 kilo over hodet eller 280 kilo i markløft.

– Vi søker lokale bedrifter som vil være med å sponse øvelser. Sveen Auto sponser to biler som blir satt på en rampe og som skal løftes, sier Odd Inge Kvernberg.

Sponsorene får være med å utforme konkurransene. Dette er nok den kraftigste nyheten i Norsk Laksefestivals historie.

– Vi håper publikum kommer for å se på noen timer, sier festivalgeneral Ragna Mauset.

Musikkmajor Janne Husby lokker med Terje Tysland og Åge Sten Nilsen med The Show Must Go On på festivalscenen etter at strongmankonkurransen er over. Musikerne skal gjøre opp om hvem som skal være hovedattraksjonen på scenen lørdag kveld, for det er ikke avklart ennå. Når musikerne entrer scenen starter strongmandeltakerne seidelløft.

Gøran Bolme foretrekker det våte element framfor slit og ståk. Han skal lede Camp Villaks. Forhåpentligvis en sprelsk nyhet. Fra den 22. til den 24. juni kan ungdommer i alderen 14–18 år være med på laksecamp i Surna. Campen arrangeres i samarbeid med Norske Lakseelver og Surnadal jeger og fiskerforbund.

– Vi skal legge det opp slik at vi nesten er garantert å få laks, og det spås et godt storlaksår i år, sier Bolme.

I tillegg til å jage elva opp og ned etter laks skal ungdommene sove ute ei natt og få besøke settefiskanlegget i Rossåa. Campen koster 400 kroner, alt inkludert, og den har plass til 25 ungdommer. Målet er å rekruttere nye unge laksefiskere.

– Dette er et lavterskeltilbud med fokus på laks og friluftsliv, sier Bolme.

Ellers kan styret i laksefestivalen fortelle det blir sluppet flere nyheter etter hvert, og at martnadsgata blir litt større enn i fjor, uten at det fires på kravet om kvalitet.

– Litt jalla blir det. Det var etterlyst i fjor, sier Trygve Roaldset.

Festivalkunstnere blir Marte Maalø og Margaret Maalø samt Janne Skei, altså akvareller og glasskunst, keramikk og foto som blir å skue og til salgs.