14 kommunalt ansatte fra barnehagene i Surnadal, helsestasjonen i Surnadal. PPT for Surnadal, Rindal og Halsa og IK barnevern er i gang med opplæring i ICDP, et program for foreldreveiledning. Formålet med kurset er å invitere foreldre til å delta i foreldregrupper, der barneoppdragelse og det å være voksne rollemodeller diskutteres. Programmet er en del av prosjektet "God oppvekst".

- Vi behøver nå i vår mange foreldre til å delta i gruppene våre slik at vi kan bli sertifiserte veiledere, sier prosjektleder Kari Hamnes i Surnadal kommune.

Prosjektet sier det i denne omgangen vil bli foreldre til enkelte årskull i enkelte barnehager som vil få tilbudet, og de vil få nærmere informasjon om påmelding. Hamnes håper de foreldrene som får tilbud om å delta i slike foreldregrupper, hiver seg med.

– Vi har allerede mange påmeldte, men i og med at vi er så mange som skal bli sertifiserte på en gang behøver vi enda flere, sier hun.

Tilbudet er ment forebyggende til alle foreldre. Prosjektet antar foreldre har mange gleder, og naturlig nok også utfordringer. I en travel hverdag kan det derfor være lite tid til å tenke over hvordan vi er som foreldre, og ikke minst hvor viktige vi er for barna våre. I foreldregruppene legger prosjektet til rette for å møte andre foreldre, dele erfaringer, og snakke om både det som er bra, og det som kan være mer utfordrende. I slike grupper mener prosjektet en kan få vite mer om hvordan andre foreldre løser vanlige utfordringer, og en kan dele tanker og ideer.

– Hvordan kan jeg få et enda bedre forhold til barnet mitt?, er et sentralt tema, sier Hamnes.

Bedre hverdag

Prosjektet regner med at mange i utgangspunktet er positive til et slikt tilbud, men at det i den reelle tidsklemmen kan være vanskelig å se for seg at en vil klare å sette av tid til å delta i slike grupper. Prosjektet håper og tror at om en får til å rydde tid, vil dette bli opplevd som en god lomme i hverdagen, der en får sette seg ned og snakke om det som er viktig for foreldre og barn. De som tar opplæringen opplever at dette har gitt svært mye i rollen som private omsorgsgivere, til for eksempel egne barn.

– Det vil også kunne gjøre at daglige gjøremål glir lettere med at en er mer bevisst på det gode samspillet, sier Hamnes.

Mestre egne liv

Kommunalsjef Astrid Mogstad Høivik forteller at Surnadal kommune lenge har satset på tverrfaglig arbeid til det beste for barn og unge. De siste årene har det særlig kommet til uttrykk gjennom bruk av dialogverktøyet ASQ-Se og reflekterende tverrfaglig team i barnehagene. Prosjektet «God oppvekst», som er initiert og driftet av PPT, er et tverrfaglig prosjekt som nå har sett i verk flere tiltak som er tenkt universelle og forebyggende.

– Slike type tiltak tror vi er svært viktige for å kunne sikre at alle barn blir best mulig rustet til å mestre egne liv, sier Høivik.

Ønsker råd

Etter å ha satt i gang systematisk tverrfaglige observasjoner i barnehagene, sier kommunalsjefen, turen er kommet til å utdanne ansatte. Kommunen sier den i de siste årene har opplevd i økende grad at foreldre ønsker veiledning i det å være gode foreldre for sine barn.

– Vi har tro på at vi med dette prosjektet skal få økt kompetansen til våre ansatte, og kan støtte foreldre i å være trygge, tydelige og varme voksne for barna i våre kommuner, sier Høivik.