Foreldrene har engasjert seg på sosiale medier, de har sendt brev til kommunen, vært aktive i avisspaltene og kontaktet politikere direkte. Før møtet i oppvekst- og omsorgsutvalget onsdag hadde de håp om at brevet som var registrert som referatsak på møteinnkallingen, skulle bli løftet opp og diskutert av utvalget. Det skjedde ikke. Også Sunndal Bondelag hadde sendt et brev om Flatvad-tilbudet som var registrert som referatsak.

– Vi har merket oss at det er et stort engasjement i saka, men det ble ingen diskusjon i utvalget onsdag. Vi holder oss til det vi gjorde i forrige møte, sier Edgar Gundersen (Ap), som ledet møtet i utvalget onsdag. I februar vedtok utvalget, etter en orientering fra barnehagesjef Mona Reinset, at videreføring av «Inn på tunet»-tilbudet skal vurderes i saka om budsjettilpasning i Sunndal kommune.

Ifølge rådmann Randi Dyrnes betyr det i praksis at tilbudet blir vurdert i det ordinære budsjettarbeidet for neste år. Rådmannens foreløpige budsjettforslag blir lagt fram i økonomi- og planutvalget 22. august, og vedtas av kommunestyret i desember.

Gundersen sier han oppfattet det slik i møtet i februar at budsjettilpasningene skulle opp som sak i ØP i mars/april.

– Det var mitt inntrykk.

Han understreker også at oppvekst- og omsorgsutvalget er positive til tilbudet på Flatvad. Kan hende gikk det under radaren på flere politikere da tilbudet ble strøket fra budsjettet.

Skuffet

– Vi hadde håp om at vi skulle bli hørt, og at utvalget skulle ta tak i saka nå, sier Hilde Blikås, en av foreldrene som har engasjert seg i saka. Hun sier hun er skuffet over at det ikke skjedde.

– Vi har bedt i brev om at dette må behandles på nytt, foreldre har tatt personlig kontakt med flere politikere på både mail og telefon. Hvis det stemmer at dette ikke ble drøftet på møtet onsdag, så viser det at de ikke tar oss på alvor, sier Blikås.

Må spare

Bakgrunnen for at Flatvad-tilbudet forsvinner, er at barnehagetjenesten er pålagt å spare, på samme måte som de andre tjenestene i Sunndal. Barnehagesjefen har valgt å kutte der hun mener det smerter minst – i et tilbud som utgjør en mindre del av barnehagebarnas hverdag. Det er femåringene ved tre av kommunens barne- hager som har besøkt Flatvad seks – åtte ganger i året. «Vi bruker en for stor andel av ressursene våre på dette tilbudet», sa Reinset til Driva tidligere i år, og viste blant annet til at barnehagetjenesten har brukt mer penger på Flatvad i året enn på leiker ved alle kommunens barnehager til sammen.

Blikås sier hun har stor forståelse for barnehagesjefens valg, men mener det er politikerne som rår over rammene og kan berge et svært verdifullt tilbud.

– Jeg tror jeg snakker for de fleste foreldre når jeg engasjerer meg for tilbudet på Flatvad. Jeg fikk sjøl være med jenta mi på et gårdsbesøk der, og fikk følge barna gjennom en dag på gården. Fra å rydde i kaninburet til å se hvordan ei melkemaskin virker i praksis. De hadde en million spørsmål etterpå. Den kunnskapen og innsikten ungene får der, er helt unik.

Nå vet ikke Blikås hvor vegen går videre.

– Jeg vet ikke om det er noe mer jeg eller vi kan gjøre, sier hun.

I budsjettarbeidet

Lusie Gjersvoll er gruppeleder for Ap i kommunestyret. Hun sier at saka ikke har vært diskutert i gruppa.

– Men den har vært diskutert blant våre politikere, og spesielt av dem som sitter i utvalget, men gruppa forholder seg til det enstemmige vedtaket fattet i fagutvalget OO.

Hun har merket seg engasjementet blant foreldrene, og avviser ikke at saka kan komme på bordet til politikerne i form av en interpellasjon eller lignende, men viser til at barnehagesjefen har svart på politikernes utfordring om å spare.

– Vi kan ikke først pålegge administrasjonen å spare, og så sette ned foten og si «Nei» når de gjør det, sier hun.

Gjersvoll legger til at det vil være politikernes oppgave å se nøye på den totale rammen for barnehagetjenesten–og at det riktige tidspunktet for det, vil være i budsjettarbeidet.