To ganger har bygdesamfunnet i Bøfjorden søkt om å få etablere privatskole i bygda. Begge ganger har svaret blitt nei. Saken har vært helt oppe i Kunnskapsdepartementet. Seineste avslaget fikk søknad om skole i Bøfjorden i 2014.

Nå søker Bøfjorden-samfunnet på nytt om å få etablere privatskole fra høsten 2018. Skolen skal ha en kristen formålsparagraf. Søkerne mener det er plass til en privatskole i Surnadal og at de skal klare å oppfylle minstekravet til antall elever.

Surnadal kommune på sin side er redd en privatskole i Bøfjorden skal uthule det kommunale skolesystemet. Kommunen la ned skolen i Bøfjorden fordi det var for lite elever og elevene fra Bøfjorden går nå på skole i Bæverfjord.

Kommunen mener også den ikke kan godta at det trekkes penger fra kommunens rammeoverføring til en privatskole så lenge kommunen ikke har politisk myndighet til å vurdere om finansieringa er rett eller ikke.

Utdanningsdirektoratet har to ganger gitt kommunen medhold i deres avslag på søknaden. Nå har direktoratet en ny søknad liggende og ber Surnadal kommune om en uttale.

Rådmannen tilrår kommunen opprettholder sitt avslag fra forrige runde. Hovedutvalget for oppvekst behandler saken over helga.