Småtrolluka i Rindal, som hvert år samler rundt 250 deltakere i alderen 6–17 år, arrangeres 10.–14. juli i uke 28. Et arrangement som gjøres på dugnad, og som i fjor ble hedret med egen pris. Småtrolluka og Rindal IL ble da tildelt Årets arrangørpris av Sør-Trøndelag Idrettskrets.

– En artig hederspris å få etter så mange år og stor innsats fra mange, sier Nils Heggem, som har vært leder for Småtrolluka de siste åra. I år tar Johannes Løset over som leder, men Heggem fortsetter i styret.

Den ordinære Småtrolluka er for alle fra og med 6– til og med 16 år, der hver gruppe med 20–25 deltakere får 2–4 trenere med seg. Årets nyhet er "Den rosa sko", et tilbud til jenter 9–11 år, jenter som er nybegynnere i fotball.

– Dette er et lavterskeltilbud med fokus på aktivitet, trivsel og kvalitet, for å få i gang jenter som ikke nødvendigvis er med på fotball til vanlig, sier Heggem.

Aldersgruppa 14–17 år får tilbud om "Småtrolluka Pluss".

– Dette er for de med ekstra høge ambisjoner, og som vil trenes av topptrenere. Her er det Eli Landsem og Gunnar Halle som har hovedansvaret, forteller Heggem. Landsem har trent og spilt både på landslag og klubblag, mens Halle er landslagstrener for U-16/17.

– Unik mulighet for en rimelig penge, fastslår Heggem.

Alle deltakerne har som vanlig tilbud om overnatting med døgnvakt og matservering. Basen blir på Rindal skole, samt at Trollbanen og fotballhallen tas i bruk. Det blir også ulike aktiviteter på kveldstid, blant annet fotballgolf, triatlon og kino. En av dagene blir det arrangert turdag, der de yngste skal til Rørvatnet, mens det blir et annet opplegg med kanopadling i Lommundsjøen og grottevandring i Røverberget for de litt eldre.

– Målet er at alle skal ha det artig og samtidig få godt utbytte. Jeg synes vi har et besett godt opplegg der alle blir godt ivaretatt, sier Heggem. Prisen er også satt ned, samt noe søskenmoderasjon.

I fjor startet Småtrolluka et samarbeid med iTrollheimen og Gøran Bolme, som arrangerte "Småtrolluka 63° Nord"; et lavterskeltilbud til de som er glade i friluftsliv.

Dette videreføres i år, men da i uke 26, to uker før Småtrolluka. I fjor startet turen ved Igltjønna og endte ved Raudfjellet, men i år er ruta lagt til Nordmarka.

– Plana på sikt er å legge opp til enda flere ruter, forteller Heggem og Bolme.

Fra onsdag til lørdag skal unge villmarkinger i alderen 9–17 år drive med friluftsliv og prøve seg på ulike utfordringer.

– I fjor var 18 deltakere med, og i år håper vi å få med 30, sier Bolme, som fikk veldig gode tilbakemeldinger sist.

Etter gode erfaringer fra årets Vintercamp har han bestemt at dette blir et mobilfritt arrangement, der kun turlederne har med seg mobiltelefon.

– Det gjør godt å være utilgjengelig av og til, og så blir det et helt annet fokus på friluftsopplevelsene og oppgavene, mener Bolme. Han lover også i år å oppdatere med bilder og tekst på Facebook, slik at foreldre kan følge med på hva som skjer.

63° Nord vil gå over fire etapper og starter ved Solåsvatnet på vestre Nordmarka, der deltakerne deles inn i camp-lag før de padler til Vaulen.

– Der blir det fisking, fortellinger om Musters og sånt som har foregått her, og det blir vel også besøk ved Limåskirka (kalksteinsgruve), forteller Bolme.

Dag to, torsdag, blir det padling utover Krokvatnet, der bruk av kart/kompass/navigering er i fokus. Her blir det ulike poster med oppgaver som deltakerne må løse før de får fortsette. Dag tre skal de gå gjennom Togdalen naturreservat, der det blir fokus på økologi, arter, vern og forvaltning. Denne natta skal de ligge i telt i området Finnråa.

– Siste dagen er målet å nå Skåkleiva, gå ned Tørsetlia til Tørsåsløa for å ha premieutdeling og avslutningsseremoni. Dette tror jeg blir artig og spennende, sier Bolme, som oppfordrer flest mulig til å melde seg på.

Dette er et trygt og sikkert opplegg, med kompetente ledere og all mat inkludert i prisen.

I uke 31 arrangerer Rindal IL også skiskole; Camp Trollheimen. Her er taket for påmelding nådd, men det er mulig å sette seg på venteliste, samt melde seg på skisamling for å delta på treningsøktene uten overnatting og opphold på Saga Trollheimen Hotell. Les mer på heimesida til Rindal IL.