Trond Tunes bor nå i Karmøy sammen med samboeren Mariann Johannesen og dattera Sara, der han jobber som lærer ved en barneskole. For første gang fikk han nylig mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet, takket være hobbyen sin, som er å satse penger på børsnoterte selskap.

– Uten gevinsten fra børsen ville vi ikke hatt mulighet til å framskaffe nok egenandel til å kjøpe hus, fastslår han.

Hobbyen ga altså så god avkastning at det ble bolighandel av det. Vi vil definitivt høre mer om dette eventyret.

Fikk seg en dyr vekker

Det startet allerede for ti år siden, da Trond ble introdusert for dette gjennom en kollega ved skolen der han jobbet.

– Jeg hadde aldri vært interessert i sånt og kunne ingenting om det, men så ble jeg nysgjerrig og fikk lyst til å prøve. I starten satset jeg bare små summer, men jeg hadde nybegynnerflaks, så det gikk veldig bra, forteller han.

Så solgte han etter hvert leiligheten sin med fortjeneste, og satset pengene på børsen.

– Jeg ville gjøre raske penger og satset 130 000 kroner. Men det gikk veldig dårlig, jeg tapte alt utenom skatten – og fikk meg dermed en skikkelig vekker. (På samme måte som man må betale 28 prosent skatt av gevinst, får man igjen 28 prosent ved tap).

Gjorde skikkelig research

Etter dette ble børsaktiviteten lagt litt på is, men etter fire-fem år hadde han spart seg opp litt penger og satset igjen på børsen. Denne gang ble 120 000 kroner satt i et spillselskap.

– Her gikk det bra, jeg gikk 130 prosent i pluss, så det var jeg godt fornøyd med.

Han skjønte at han måtte gjøre skikkelig research, lese seg opp om selskapene og slik bestemme hva han skulle satse penger på. Han har blant annet lest bøkene «Aksjeskolen» og «Aksjekjøp og daytrading» fra perm til perm flere ganger, og disse har nærmest vært biblene hans de siste åra.

– Bøkene gjorde sitt til at jeg forsto at jeg måtte legge en langsiktig strategi, og at jeg måtte holde fast ved den uansett hvordan det måtte gå.

Eventyrlig gevinst

Ellers følger Trond tett med aksjekurser og leser inngående om selskap, deres regnskap og mye, mye mer.

– Jeg leste om ulike selskap, om hva folk trodde og mente og fant etter hvert noen jeg hadde trua på. Det går også litt på magefølelse dette, innrømmer han.

Tunes landet på selskapet Nordic Nanovector, som utvikler og kommersialiserer innovativ behandling for krefttyper som er vanskelig å behandle.

– I mars/april i fjor solgte jeg meg ut av spillselskapet Gaming Inovation Group (GIG), der jeg altså endte på 130 prosent gevinst, og satset alle pengene, 300 000 kroner, på Nordic Nanovector. Da var aksjekursen lav, rundt 19 kroner, forteller Tunes.

Planen hans var å være tålmodig og tenke langsiktig, minst ett år. Men aksjekursen skulle stige raskt, og i desember var den helt oppe i 125 kroner. Når den kom ned igjen til 110 kroner klarte han ikke å vente lenger, og solgte en del.

– Det var helt eventyrlig, jeg satt igjen med 500 prosent av det jeg satset, helt fantastisk! Vi snakket om båt, og jeg hadde lyst på bil, men det endte altså med at vi kjøpte oss hus. Med gevinsten fikk vi endelig mulighet til det. Jeg tok ut en tredel av kapitalen, 400 000 kroner, så jeg har fortsatt to tredeler igjen i selskapet, forteller han.

Spennende og lærerikt

Nå har kursen i det aktuelle selskapet falt noe, men Tunes har is i magen og god tru på at det vil snu.

– Sånn som kursen er nå har jeg vel tapt en 2–300 000 kroner, men det er jo bare på papiret. Så lenge en ikke realiserer tap eller gevinst, så har man heller ikke tapt eller vunnet noe. Jeg har trua på selskapet og at det vil ta seg opp igjen. Alt dette er jo litt gambling, i alle fall på den måten jeg driver, fastslår han.

Han synes likevel han har gjort det veldig bra med tanke på at dette bare er en hobby. En hobby han har lært masse av.

– Det er jo veldig spennende, og man blir interessert og lærer en hel masse om ulike bransjer og selskap. Jeg bruker mye tid på hegnar.no, både til å følge med kursen og mye annet. Sikkert 90 prosent av det som står der er vel svada, men samtidig er den resterende tiprosenten fornuftig, det finnes masse tips og analyser som er verdt å få med seg. Det gjelder bare å sortere.

Satser alt på ett kort

Det er mange strategier når det gjelder børshandel. Man må lage seg en strategi – en plan – og følge den. For Trond sin del har dette vært å ikke spre risikoen, men heller satse alt på ett kort, og da helst litt nye, ukjente selskap.

– Jeg synes det går altfor seint når man satser pengene på noe med lav risiko, ler han.

Han har laget seg en profil på Netfonds, noe som gjør at han kan kjøpe og selge aksjer privat. Dermed kan han sitte ved pc-en heime i nyhuset på Karmøy og kjøpe og selge aksjer.

– Det er også en mulighet at banker – eller kanskje aksjemeglere investerer for deg, men de tar vel et ganske høyt honorar for det. Netfonds gjør at jeg kan gjøre denne jobben sjøl, men jeg må betale kurtasje for hver handel jeg gjør da.

«Tjente» 110 000 på en dag

På det meste steg aksjene hans 10–12 prosent på en dag. Trond kunne dermed «tjene» så mye som 110 000 kroner på en eneste dag, men forteller at det godt kunne være stikk motsatt også, at kursen falt slik at han tapte tilsvarende.

– Samboeren min merker godt på humøret mitt fra dag til dag om det har gått bra eller dårlig på børsen, ler han. Han forteller videre at samboeren også fattet interesse for børshandel etter at hun ble sammen med han.

– Hun synes dette er kjekt og interessant, men hun satser ikke så mye som meg da, fastslår han.

Mens andre gjerne opplever litt humørsvingninger i takt med vær og årstider, avhenger altså Tronds humør av hvordan det går på børsen, skal vi tro samboeren. Håpet og ønsket for dem begge må dermed være verdistigning – med alle positive ringvirkninger.