Som flere andre kommuner har også Halsa tilbud om sommerjobb til ungdom, og de som har jobbet i ulike funksjoner i kommunen denne sommeren får mye skryt for innsatsen.

Spesielt har gledessprederne blitt lagt godt merke til i lokalmiljøet. Daglig leder ved Frivilligsentralen, Tove Karin Halse Lervik, er strålende fornøyd med ungdommene hun har hatt ansvaret for. Det vil si, mye av ansvaret har de hatt sjøl, for det har vært en høg grad av sjølstendighet, – blant annet da Tove Karin hadde sommerferie.

– Her har ungdommene fått frie tøyler, så de har hatt mye ansvar og fått brukt kreativiteten sin godt, forteller hun.

Seks gledesspredere

Seks unge har vært engasjert som gledesspredere ved Frivilligsentralen, mens de andre har hatt andre oppgaver, alle fordelt på to-tre uker hver. Driva treffer noen av disse i hagen ved Frivilligsentralen, der det serveres saft, kaffe og muffins bakt av en av gledessprederne, i dette tilfellet Alva Witzøe.

– Dette er en kjempeartig sommerjobb, og så blir de så glade alle sammen når vi kommer og deler ut muffins og andre ting, forteller hun.

For både titt og ofte er de ute i Liabøområdet og deler ut av baksten som de tryller fram. Både Coop, sjukeheimen, HIPS, kommunehuset og mange andre steder har fått besøk av de humørfylte ungdommene fra Frivilligsentralen.

– Man får seg en opptur

Jordbrukssjef Ingebrigt Henden er en av mange som gir ungdommene skryt.

– De har vært innom kommunehuset med kanelsnurrer, muffins og andre godsaker, og etter besøkene har vi også funnet hyggelige lapper som de har hengt opp for å spre glede. Man får seg rett og slett en opptur på jobben når de kommer innom, Både jeg og andre har også sett at de er ute med elsykkelen og sykler med eldre, blant annet, så de blir virkelig lagt merke til her. Dette synes jeg er veldig bra, sier han.

Lappene han prater om er post-it-lapper, som "Post-it-geriljaen" står bak.

– Vi henger opp lapper på ulike steder for å spre glede og for å få folk til å føle seg bra, forteller Elisabeth Glåmen, og kommer med noen eksempler på lapper som de har festet ved siden av speil; "Du er fin", "Du har et fint smil", "Like søt som sjokolade".

Blir satt pris på

I tillegg til å spre glede i kommunehuset, sjukeheimen, Coop og mange andre steder har de også hjulpet til med hageselskapet, klippet plen, kløyvet ved og gjort mange andre ting for å gjøre det hyggelig ved Frivilligsentralen.

– De har vært her hver dag hele sommeren og gjort en kjempeinnsats, så de har blitt lagt godt merke til av de fleste her på Liabøen, forteller Halse Lervik.

Eldre ved sjukeheimen har nok satt ekstra stor pris på besøkene fra gledessprederne, som har hatt med blomster, servert kaffe og bakels, spilt kort, ludo og yatzy, tatt dem med ut på sykkeltur – og mange andre aktiviteter.

– Det er ikke så mye som foregår om sommeren, så jeg tror nok beboerne ved sjukeheimen har satt ekstra stor pris på disse positive ungdommene, sier Tove Karin.

– Veldig morsomt

Elisabeth og de andre gledessprederne opplever at alle er veldig glade for å se dem når de kommer, enten de kommer for å dele ut muffins og annet bakverk, eller de blir med på ulike aktiviteter sammen med eldre ved sjukeheimen og HIPS.

– Folk får seg gjerne en artig og god opptur når vi kommer, de blir kjempeglade når de ser oss, så dette er veldig morsomt, smiler Elisabeth.

Denne sommeren har de både bakt, malt, kløvet ved, klippet plen, vært barnehagetanter, passet sjuke, gjort vaktmesteroppgaver, hjulpet folk å bære handleposer, og mye, mye annet.

– Mens mange andre har ensformige jobber, får vi gjøre alt i denne jobben. Så dette er helt topp, synes de.

Håper på gjentakelse

Det er ikke bare gledesspredere som er ansatt i kommunen denne sommeren. To av dem som har andre oppgaver er Hermann Baarset og Elie Alnader, som bidrar med litt forskjellig ved teknisk avdeling.

– Oppgavene er varierte, så vi gjør mye forskjellig. I dag har vi blant annet klippet plen i boligfeltet nedenfor her, og tidligere har vi malt litt, ryddet miljøstasjonen, hjulpet HIPS med å ha ut en båt, og ellers mye annet. Vi trives i alle fall veldig godt, forteller de to, som også får mye skryt for den gode jobben de gjør og omtales som dyktige, pålitelige og sjølstendige.

Sommerjobbordningen for ungdom vil nok fortsette i flere år, og Tove Karin håper og tror de kan fortsette med gledessprederne neste år også.

– I år er første gangen vi prøver dette, men vi har fått så utrolig mange gode tilbakemeldinger at vi satser og håper på at vi kan gjenta dette flere somre, sier hun.

– Dette er den beste jobben vi kunne ha fått! Jeg skal i alle fall søke neste år også, fastslår Alva.

Les også: Villa Viungen oppgraderes