"Mold, menneske og mat", det er temaet når 175-årsjubilanten Surnadal Sparebank i samarbeid med Surnadal Bondelag og Todalen Bondelag inviterer til Landbrukskonferanse i Surnadal kulturhus torsdag 16. november.

Surnadal Sparebanks landbrukskonferanse er et samarbeidsprosjekt med Surnadal Sparebank, Surnadal kommune og bondelagene i Surnadal og Todalen, og programmet til årets konferanse ble klart allerede i sommer.

Programutvalget er veldig godt fornøyd med innlederne de har fått til konferansen, og tirsdag inviterte de til pressemøte der programmet ble presentert.

– Utgangspunktet er at dette skal være en "påfylldag", alle skal se litt lysere på livet når en går ut fra konferansen enn når man kom inn, smiler kunderådgiver BM/Landbruk i Surnadal Sparebank,

Anne Saltrø Polden, som sjøl også er bonde. – Vi vil ikke ha noen dommedagsprofetier denne dagen.

I tillegg til faglig påfyll og innsyn i det mangfoldige landbruket, er konferansen også et treffsted.

– Bondeyrket er på mange måter ensomt, så det å treffes og snakke med hverandre er kanskje like viktig som selve innholdet i konferansen. Derfor er det avsatt rikelig med tid til lunsj og pauser under konferansen, sier Polden.

– Spennende og spenstig

"Normalt" ville konferansen blitt arrangert i februar 2018, men siden Surnadal Sparebank feirer 175 år i år, blir konferansen lagt til november i år og blir dermed en del av bankens jubileumsår.

Konferansier blir denne gangen Svein Sæter, som sjøl er utdannet agronom – og som også kjenner bankhistorien svært godt. Han har blant annet skrevet jubileumsboka om Surnadal Sparebank.

– Jeg synes det er et spennende og spenstig program, så en slik dag er inspirerende både for landbruksnæringen og for andre, sier han.

Når banksjef Allan Troelsen har ønsket velkommen til konferansen, kommer innlederne på rekke og rad; Dag Jørund Lønning, Guri Heggem, Kirsti Farbu og Svein Berfjord fra Berg Gård, familien Havåg med sitt "Prosjekt Norges matfat", Solveig Haglund og Martin Gausen fra garden Oppistua Øye i Surnadal, og ikke minst bonde og gründer Jan Erik Aasbø Glåmen.

"Mold, mennesket og framtida for landbruket" er headline for Dag Jørund Lønnings innlegg. Lønning er sosialantropolog, rektor og professor i nyskaping og bygdeutvikling ved Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling. Han ble blant annet kåret til Årets landbruksblogger i 2014 og Årets bygdeprofil i 2015, samt at han er aktuell med boka si "Jordboka".

Mangfoldig landbruk

Guri Heggem skal snakke om mat, landbruk og nyskaping. Hun er utflytta surnadaling og har jobbet med bedriftsutvikling for matprodusenter gjennom nesten hele yrkeslivet. Hun er dessuten næringsmiddelingeniør og har blant annet vært daglig leder for Rørosmeieriet og Rørosmat.

Kirsti Farbu og Svein Berfjord kjøpte garden Berg Øvre på Inderøy i 1987, og har gått vegen fra ensidig kornproduksjon til en allsidig produksjon der de utnytter alle ressurser. De driver med sau, frilandsgris og birøkt, og alt blir solgt eller servert på garden. "Langs Den Gyldne Omveg" er tittelen på deres innlegg denne dagen.

Etter lunsj og kulturelt innslag får vi også høre mer om hvordan det gikk med "Prosjekt Norges matfat", et prosjekt som paret Lene og Øyvind Havåg og barna deres startet i november 2016. Familiens mål var å spise kun norskprodusert mat et helt år. Bakgrunnen for dette var at under halvparten av det vi spiser her i landet produseres i Norge, og at de derfor ønsker forandring.

Solveig Haglund og Martin Gausen representerer småskala gardsentreprenører under konferansen og forteller mer om sine vegvalg i Oppistua Øye, med blant annet "Inn på tunet".

I januar fikk Jan Erik Glåmen svært god respons da han fortalte sin historie som gründer og bonde under Surnadal Sparebanks næringslivsdag. Han blir også en av innlederne under landbrukskonferansen, og i motsetning til innlederne før han representerer han da storskala gardsentreprenører.

Åpen for alle

Som et nytt innslag blir det også åpnet for "sofadialog" og meningsutvekslinger mellom innledere og folket i salen, der konferansier Sæter vil holde litt styring.

– Konferansen må utvikles litt, så i år har vi lyst til å ta med en litt mer åpen sekvens, der alle kan få muligheten til å "drodle" litt, både rundt de ulike tema som er tatt opp og andre ting, forteller Polden.

Hun forteller også litt om opprinnelsen til konferansen, som hun mener å huske var arrangert første gang i 2007.

– Ideen ble født i bilen da vi var på tur heim fra en landbrukskonferanse i Molde, så det var den spede starten, forteller hun. – Nå trekker konferansen 120–130 deltakere hver gang, både fra Surnadal og andre steder.

Landbrukskonferansen er åpen for alle og kan være nyttig for veldig mange. Man trenger ikke være primærprodusent for å se muligheter. Og prisen er så lav at den dekker knapt nok maten.

– Vi setter stor pris på å få arrangere konferansen, og vi håper at mange, ikke bare i landbruket – men også i mange andre bransjer og nettverk, ser at dette er en interessant konferanse som kan være verdt å bruke dagen på. Landbruket er utrolig mangfoldig, og vi gleder oss og er helt sikre på at dette blir bra, sier Polden.

– Vi e da ikkje så aill væsst, fastslår bankens salgs og markedssjef, Liv Dalsegg.