– Jeg bruker iPaden min til mye som å bestille billetter når jeg skal ut å reise. Jeg er her for å lære mer, sier Ellen Marie.

I sommer var hun på Galdhøpiggen. En må være i fysisk god form om hodet skal henge med. Det er 91-årige Ellen Marie et tydelig bevis på. En skulle ikke tro hun var mer enn 70.

– Årene er bare tall. Alderen sitter i hodet, sier Ellen Marie.

Hun er ikke helt ukjent med data. Som selvstendig næringsdrivende med Gullsmedbutikk stort sett hele sitt voksne liv er hun vant til data. Hun førte regnskapene sine sjøl forteller hun. Men det er noen år siden hun la ned butikken og verden forandrer seg fort, så også den teknologiske utviklinga. Derfor går Ellen Marie på dataklubb. Hun ønsker å henge med og får hjelp til å oppdatere seg på det siste på klubben.

– En blir aldri for gammel til å lære, sier hun.

Ellen Marie og Per Meringdal som sitter overfor henne ved bordet, kommer i snakk om hvem som er eldst. De kommer fram til at de begge er 91, men at Per er eldre fordi han fyller 92 i løpet av året. Per sitter bøyd over iPaden sin. Han har fått en mail med bilde. Nå skal han prøve å sende den videre.

– Jeg er for gammel til å lære, smiler han.

– Men det er interessant. Det går litt framover, legger han til.

Han forteller han er en relativt ny bruker. Litt over ett år har han holdt på. Flere av de andre rundt langbordet har holdt på litt lengre. En driver slektsforskning, mens de fleste bruker nettet til å lese aviser, betale regninger og ved hjelp av e-post og meldinger holde kontakt med familie og venner. Siden deltakerne har ulike ferdighetsnivå lærer de som kan mye de som kan mindre. Samtalene rundt bordet er livlige. De har det trivelig i lag, med kaffe og kaffebrød.

– Biblioteket er veldig, veldig hjelpsom, sier leder Kristian Ranes i Surnadal pensjonistforening.

Det er foreninga som arrangerer dataklubben. Pensjonistene samles i biblioteket i Surnadal hver onsdag fra elleve til ett. Ranes sier det kommer rundt ti stykker hver gang. Ikke alle kommer hver onsdag.

– Det er bare å komme for dem som måtte ha lyst. Vi har plass til flere, sier Ranes.