I et år har Halsa sykehjem jobbet for å bli livsglede hjem. Et livsgledeteam på åtte ansatte var oppe til eksamen før jul. Stemningen var nervøs, mens gjengen ventet på resultatet, men rett før klokka fire den 12. desember var det klart.

- Dere besto med glans, var tilbakemeldingen vi fikk, smiler Siri Sæterbø initiativtaker for å bli livsgledesertifisert og fagansvarlig ved sykehjemmet.

Livsglede

Å være et livsgledehjem betyr i korte trekk å gi pasienten bedre presonlig oppfølging og tilby brukeren en mer aktiv hverdag.

For de fleste av oss høres det kanskje banalt ut, men ett av målene er å gå en tur ut minst en gang i uken. Ellers får de som bor på sykehjemmet mer sang, dans, besøk av barnehager og skoleelever, dyr og kulturskole.

- Den første tanken som slo mange av de ansatte var nok. Å nei en oppgave til, men nå når vi gjør det er det bare positive tilbakemeldinger, sier Sæterbø.

Får skryt

Onsdag kom ordfører, rådmann og kommunalsjef på besøk. Da var det fest. En ordentlig markering av å ha blitt Livsgledehjem.

- Godkjenningen kom så tett på jul at vi bestemte oss for å vente til nå på nyåret, sier Trine Kristiansen Glåmen livsgledekonsulent og Folkehelsekoordinator.

Hun er ansatt i 20 prosent stilling for å være prosjektleder. Og det har hun vært det siste året.

- Tiltaket har blitt veldig godt motatt av alle etterhvert, sier Glåmen.

Dette er villet

Ordfører og rådmann skryter veldig av de ansatte ved sjukeheimen generelt og livsgledegruppa spesielt for å ha gjennomført prosjektet. Ordfører Ola Rognskog sier gruppa har klart å forskuttere penger og jobbet stille med det.

- Her har det vært en gjeng som har villet, sier Rognskog.

Rådmann Anita Ørsal Oterholm understreker at livsgledearbeidet ikke bare er et prosjekt som er gjennomført til sertifisering, men et arbeid for framtida.

- Å være et Livsglede hjem er noe som har kommet for å bli, sier rådmannen.

Sertifisering hvert år

Og sykehjemmet må jobbe systematisk med kriteriene satt av stiftelsen "Livsglede for eldre". Det er sertifisering hvert år. En skulle tro det ble mye å yte ekstra sørvis i en hektisk hverdag, men Glåmen og Sæterbø sier det går så greit.

De eldre er kartlagt med bakgrunn, tidligere hobbyer og interesser. Utfra det er aktiviteter og samtalemener tilpasset hver enkelt bruker. I tillegg utarbeides det ukeplaner for hver bruker for å sikre den ekstra stimulansen et Livsgledehjem skal gi.

- Når det hele er planlagt går det veldig greit, sier Sæterbø.

Liker fest

På den store markeringen var det hengt opp livsgledeballonger, det var laget en livsgledekake, det blei avduket en livsgledeplakett og det ble overrekt gaver. Kommunen ga en beholder for fuglefrø.

- Jeg sendte ordføreren ut for å kjøpe en gave. Han sa den gir livsglede. Jeg vet ikke hva gaven er så nå er jeg spent, sa rådmannen ved gaveoverrekkelsen.

Livsgledekonsulent Glåmen takket for en perfekt gave.