– I vår bransje opplever vi det ofte. Trakassering og overgrep internt blant ansatte, mellom gjest og ansatt og mellom gjester, sier hotelldirektør Tor Rune Hallset på Thon hotell Vårsøg.

Derfor synes han det er helt på sin plass at Trollheim arrangerer konferansen på hotellet. Det synes også daglig leder Janne Husby Haugen på Vinmonopolet på Skei. I deres organisasjon blir meeto problematikken nå tema og for henne og Vinmonopolet er temadagen midt i blinken.

– Vi er en kvinnelig arbeidsplass, men har unge menn innom av og til og da må vi passe på å oppføre oss, sier Haugen.

Bygget overgrepskompetanse

Trollheim har gjennom mange år systematisk bygget kompetanse om overgrep på arbeidsplassen. De tok tak i problemet tidlig på 2000-tallet da de så problemene i egen organisasjon, både blant ansatte og overfor dem som var på varig tilrettelagt arbeid. Jurister er brukt for å kvalitetssikre kursopplegget og Trollheim ønsker nå og nå ut med det til alle deler av næringslivet.

– Problemene i hotellbransjen var godt kjent for oss da vi begynte å jobbe med dette, men da måtte vi spisse det mot egen organisasjon, sier Conny Hansen i Trollheim som har jobbet mye med howto.

Håper på oppslutning

Meeto er i ferd med å ha en oppdragende effekt på personer som har lett for å ty til håndgripeligheter og bruke seksuelt trakasserende språk. Mange synes kanskje det begynner å bli for mye, andre begynner å gå lei. Bedrifter sender ut interne retningslinjer, informerer om varslingsrutiner og retter advarende pekefingre. Men Trollheim erfarer at mange bedrifter likevel blir tatt på senga når de får en trakasserings- eller overgrepssak i fanget. Da får mange panikk og ringer Trollheim for å be om hjelp. Da er skaden skjedd.

– Derfor håper jeg bedrifter i Surnadal og Midt-Norge kjenner sin besøkelsestid og kommer, sier Hansen.

Folk hopper i stolene

Konferansen arrangeres torsdag den 22. mars på Vårsøg hotell. Trollheim har leid kinosalen med plass til hundre. Ledere, tillitsvalgte, hovedverneombud og arbeidsmiljøutvalg rundt omkring er målgruppa. På programmet står tre solide foredragsholdere. Biskop Ingeborg Midttømme har som leder sjøl opplevd overgrepssaker i egen organisasjon. Stortingspolitiker Jenny Klinge (Sp) fra Surnadal kjenner til problematikken fra politikken og sexolog Bernt Barstad forteller at forebygginga starter med å konfrontere seg sjøl om egne holdninger, seksuelle preferanser og meninger.

– Det ser vi på våre kurs at sexologen får folk til å hoppe i stolene når de konfronteres med egne holdninger, men endring må skje innenfra, sier Conny Hansen.

Sjølopplevd

Hotelldirektør Tor Rune Hallset har sjøl opplevd å bli trakassert, både av kvinner og menn. Han gir sine ansatte klar beskjed om å slå så det kjennes om noen klapser dem på baken. Og han sier det er viktig å tenke over hvordan man som sjef opptrer i omgangen med sine ansatte og ansatte seg imellom. Conny Hansen sier også det er viktig å ta vare på alle parter om det kommer opp en sak om trakassering eller overgrep. Hans erfaring viser det ofte er en tendens til å ta det mulige offeret sin side, men det er viktig å ta like godt vare på den som blir beskyldt. For i noen tilfeller viser det seg at beskyldningene er grunnløse. At det ligger andre motiver bak. Dette er en kompleks materie.

– Det å bli tatt for å være en overgriper er ødeleggende. Da må vi være sikker på at det stemmer, slik at ikke noen får ødelagt livene sine uten grunn, sier Hansen.

Ødeleggende

Nettopp derfor håper han bedriftene i regionen kjenner sin besøkelsestid. For det er ikke bare offer og overgriper som får livene ødelagt i en overgreps- eller trakasseringssak. Også bedriften der dette har kunnet få skje vil få skadet omdømmet.

– I hvert fall nå etter meeto når det er så mye snakk om å bygge bedriftskulturer uten seksuelle overtoner, sier Hansen.