Coop Extra setter omsetningsrekord med 78 millioner kroner netto i 2017. Rema ligger rundt 66 millioner kroner netto. Det er første gang siden Coop blei Extrabutikk de omsetter mer enn Rema.

– Det går jævla bra, sier butikksjef Kjell Inge Brendehaug.

Da Coop var Domus var omsetninga rundt 40–50 millioner kroner. Siden Extra åpnet i 2015 har det bare gått en veg, oppover.

– Ola nordmann vil ha billige varer. Hos oss handler de billig og gis et stort utvalg. Domus traff ikke, sier Brendehaug.

Kjell Inge Brendehaug tar mål av seg til å passere en nettoomsetning på 100 millioner kroner det året han fyller 60. I 2020. Dit er det to år og vel 20 millioner kroner igjen. Brendehaug er ikke i tvil om at han skal klare det med det drivet det er i Extra og med gode ansatte.

– Et hårete mål, men hele butikken er innstilt på å klare det, sier Brendehaug.

Mer handel på Skei

På andre siden av gata for Coop Extra ligger Kiwi. Sjøl om Extra øker, øker også omsetninga hos Kiwi, som noterer seg for 47 millioner kroner i fjor. Butikksjef Astrid Valsø tror mer av dagligvarehandelen skjer på Skei nå enn tidligere. Å ha Coop på andre siden av vegen mener Valsø bare er positivt for Kiwis vedkommende. Når folket er på Skei handler de hos begge. Kiwi merker også stor pågang morgen og kveld. 7–23 er godt innarbeidet for Kiwi sin del.

– Kiwi er alltid åpent hører jeg, og det er positivt, sier Valsø.

Brendehaug er enig i at tyngdepunktet for dagligvarehandel er flyttet fra Amfisenteret opp til Skei.

– Det er logikk i at tyngdepunktet for dagligvarehandel er på Skei, mener Brendehaug.

Pilene peker oppover

Rema 1000 innrømmer det gikk dårligere med salget i 2017 enn i 2016. Årsakene til det er flere. Tap av Cola og Hansaprodukter for ei tid og vennekampanjen satte sine spor. Nå er det ryddet av vegen og for 2018, sier kjøpmann Olav Heggset, peker alle piler oppover. Målet for Rema er å passere 80 millioner i omsetning igjen ved utgangen av året.

– Vårt mål er 10 til 15 prosent vekst i året og nå ser det bra ut for vår del, sier Heggset.

Kjøpmennene på Rema sier det nok kan være flere som dras til Skei. Der er det tre dagligvarebutikker, mot en på senteret. Men reklamefilmene som nå rulles ut på tv-skjermene med lokale Remakjøpmenn får positiv oppmerksomhet, noe kundene melder tilbake til kjøpmennene på Rema i Surnadal.

– Det er bra kjøpmennene blir vist fram. Det enkle er ofte det beste, sier kjøpmann Lars Jacob Høvik.

Skal bli større

På Bunnpris i Miljøgata står eier og driver Edvard Bruset foran tobakksmaskinen. Tobakk er en bestselger hos ham og det merkes på omsetninga. I tillegg er en lunsjbar blitt populær. Bunnpris er stor på småhandler. Målet er å få mer storhandel og øke omsetninga fra 20 til 25 millioner kroner i løpet av et par år.

– Det gikk litt trådt i første halvår i fjor, men etter det har det bare gått oppover med handelen, og vi opplever økning både i januar og februar, sier Bruset.