Tall VG har tatt fram og presentert viser veldig mange kommuner i Norge bryter loven om å føre tilsyn med barn plassert i fosterhjem. Det er kommunene som er pålagt å gjennomføre dette tilsynet. Barna har krav på fire besøk i året. Fosterbarnas daglige omsorg er overlatt til andre enn foreldrene. Den eneste rettssikkerhetsgaranti er at kommunen og barnevernet med jevne mellomrom kommer på besøk og sjekker at barnet har det bra. Rindal og Surnadal er to av i alt 44 kommuner i Norge der færre en tre av ti fikk denne oppfølginga i 2016. Kommunestyrerepresentant Nils Petter Tonning (Frp) reagerer med bekymring på de tall VG presenterer for den interkommunale barnevernstjenesten Surnadal kommune har vertsrolle og tilsynsansvar for og som omfatter Halsa, Rindal og Surnadal.

– Det bekymrer meg at vi ikke klarer å følge opp det vi er lovpålagt. Dette må vi ta på alvor, sier Tonning.

Tonning viser også til en statistikk som viser det Surnadal kommune bruker desidert minst penger på i kommunen er barnevernet. Om dette er en medvirkende årsak til lovbruddene er ikke kjent. Rådmennene og kommunalsjefene VG har kontaktet beklager de ikke klarer å følge opp loven om tilsyn godt nok. Det mange unnskylder seg med er i hovedsak det er vanskelig å rekruttere tilsynspersoner. Rådmannen i Bodø mener også fylkesmannen bør ta over tilsynsmyndigheten med barn plassert i fosterhjem, slik at det ikke blir bukken som passer havresekken. Dette er rådmann Birgit Reisch i Rindal helt enig i.

– Staten har tilsynsansvaret for andre kommunale oppgaver enn barnevernet. Staten bør ta ansvar for tilsyn med barnevernet også, sier Reisch.

Verstinger på indre

Ingen av barna plassert i fosterhjem i Rindal fikk det tilsyn de har krav på i 2016. I Surnadal fikk to av åtte tilsynet de hadde krav på. Barnevernsleder Stig Kalstad i Surnadal er ansvarlig for oppfølgninga og sier det er gjort en betydelig jobb siden 2016. Tallene for 2017 sier han, er snudd på hodet. Seks av åtte i Rindal og sju av ni i Surnadal fikk det lovpålagte tilsynet. Dette skyldes omlegging av arbeidet med to dedikerte ansatte som rekrutterer, følger opp og kvalitetssikrer rapportene til tilsynsførerne. Kalstad er fornøyd med å ha kommet mye nærmere målet på 100 prosent.

– Så er det et dilemma og kanskje ikke helt ideelt at barnevernstjenesten både skal føre tilsyn med fosterhjemmene og har ansvaret for å følge opp tilsynet med fosterhjemsbarna, sier Kalstad.

Ser til fylkesmannen

Tallene for Nesset er ikke kjent, men i Sunndal fikk 10 av 16 barn den oppfølginga loven sier de har krav på, men det er fortsatt seks som ikke får. Barnevernsleder Marianne Romfo i Sunndal sier dette er et problem som har vedvart. Også hun peker på problemer med å få et stabilt korps av tilsynsførere. For Sunndals vedkommende sier Romfo de ikke er på 100 prosent i dag heller, men de jobber hardt for å komme dit. Dette ved å ha to dedikerte personer som følger opp og har jevnlige møter med tilsynsførerne.

– Det beste hadde vært og fått profesjonalisert tilsynet gjennom fylkesmannen. Det har vært foreslått før, men blei ikke noe av da, sier Romfo.

Fylkesmannen svarer ikke

Fylkesmennene fører tilsyn med alle barnevernet sine lovpålagte oppgaver, også tilsynsordninga. Det at kommunen følger opp at nødvendige tilsyn blir utført i fosterhjemmene.

– Men det er ikke fylkesmannen som har det «direkte» tilsynsansvaret i fosterhjemmet, slik de for eksempel har inn imot barnevernsinstitusjoner, sier Kalstad.