Skeisnebba Veiforening er kritiske til det de mener er kommunalt og visuelt rot i forbindelse med nydyrking i heiene rundt Skeisnebba i Surnadal. Bonden kommer til å kalke og så i løpet av året.

– Det er en pågående prosess. Planen er å rydde, kalke og så i år, sier bonde Anders Sæter.

Han har et storstilt nydyrkingsprosjekt gående. Arbeidet har pågått i lang tid. Bonden har brutt stein for stein jorde for jorde. Driva skrev om det allerede i 2016. Dette berører også heiene opp mot Skeisnebba hyttefelt. I hele fjor brøyt han nytt land. Stubber, stokker og stein ligger samlet på noen av de rydda jordene. I vinter sier Sæter har snø hindret bortkjøring, og slik det ser ut til å bli framover blir det for bløtt til å begynne på en stund. Når han blir ferdig og får sådd blir det grønne fine beitemarker.

– Klagene jeg registrerer kommer overraskende. Ingen har klaget til meg, sier Sæter.

Det er hytteeier Stian Mikkelsen Sylte som klager, skriver tk.no som først skrev om klagen. Med på klagen har han Skeisnebba hytteforening. Klagen gjelder området nærmest hyttefeltet. Hytteeierne peker på at de ikke var informert om planene og mener kommunen tar for lett på de konsekvenser nydyrkinga har for dem som naboer. De viser til forskrift om nydyrking av 2. mai 1997 § 5, der det heter:

– Feil ved vurdering

«Ved avgjørelsen skal det legges særlig vekt på hvilke virkninger tiltaket kan påregnes å få for natur- og kulturlandskapsverdiene, jf. § 3 fjerde ledd. Ved denne vektlegginga skal det tas hensyn til om det på arealet er sjeldne miljøverdier og hvor sjeldne miljøverdiene er».

Kommunen støtter seg på en vurdering gjort av Frode Grønmyr hos Landbruk Nordvest. Han sier i sin vurdering av nydyrkinga at hyttenaboene er de som vil merke det mest, men at de nok får flere positive enn negative opplevelser ved det.

– Feil og mangler ved vurderinga fra Landbruk Nordvest «smitter over» på kommunens saksbehandling i det denne vurderinga er lagt til grunn ved deres vurderinger av konsekvenser, og deres videre informasjon til Fylkesmannen i Møre og Romsdal, skriver leder Ann Kristin Emblem i Skeisnebba Veiforening.

Vurderer klagerett

Naturvernforbundet har klaget, men blitt avvist. Nydyrkinga er godkjent av alle instanser. Saksbehandler Mona Rosvold i Surnadal kommune sier kommunen nå vil vurdere om tiltaket kan påklages, deretter om klagen er kommet innen fristen og deretter eventuelt fremme en sak for hovedutvalget for teknikk og miljø. En slik sak kan tidligst bli behandlet i mai. Om hovedutvalget velger å vedta nydyrking av det jordet kommunen har godkjent i administrativt vedtak vil det være mulig å klage på vedtaket.

– Forskrift om nydyrking setter ikke krav til nabovarsel, men jeg har bedt partene snakke sammen, sier Mona Rosvold.