Surnadal kommune er blitt fakturert 14.275 kroner av det norske kartselskap. Kartselskapet selger karttjenester og markedsføring. I følge en avsløring i VG blir mange kommuner og fylkeskommuner lurt til å betale for noe de får gratis andre steder. Eller de inngår en avtale som kartselskapet overfakturerer.

Selskapet har i følge VG tjent 140 millioner kroner siden selskapet ble opprettet i 2007. Fra 2012-2016 fakturerte selskapet kommuner og fylkeskommuner for tilsammen knappe 7,5 millioner kroner. Halsa, Surnadal, Sunndal, Rindal og Nesset kommuner er alle blitt fakturert for tjenester av det norske kartselskapet. Tilsammen for de fem kommunene dreier det seg om knappe 91.000 kroner.

Surnadal kommune oppdaget lureriet og avsluttet avtalen med kartselskapet i 2012.

– Han som inngikk avtalen oppdaget hva det faktisk dreide seg om, og fikk avsluttet avtalen så fort som mulig, sier Håvard Stensønes ved Areal- og naturforvaltning i kommunen til vg.no.

Surnadal kommune er glad de oppdaget dette tidlig.

– Jeg ser ikke grunnen til at noen ønsker å bruke penger på dette, sier Stensønes til VG.

Halsa kommune er fakturert med 9.856 kroner, Nesset 11.085 kroner, Rindal 12.250 kroner, Surnadal 14.275 kroner og Sunndal 43.063 kroner.

Det Norske Kartselskap har blant annet brukt rusavhengige på rehablitering som telefonselgere. En av dem står fram og forteller om hvordan de ble lært opp til å lure kunder. Den tidligere ansatte tok opp en del av dette på bånd som han senere har latt VG på tilgang til.

Saken er en del av Adictoligi-avsløringen i VG.

Kartselskaspet stiller seg uforstående til VG sine avsløringer og kaller det i e-post til VG en svertekampanje.