– Vi blir på et vis med på å bygge landet, sier Per Steinar Husby om kraftutbyggingen han står i spissen for i Albania.

Øksendalingene Per Steinar Husby og Endre Sæther etablerte og har drevet kraftutbyggingsfirmaet Hydroplan siden 2004. Firmaet har inngått avtaler med grunneiere og eiere av fallrettigheter i regionen og har slik gått i bresjen for å få realisert flere småkraftverk i Surnadal, Sunndal, Tingvoll, Nesset og Halsa. Grunneierne eier 51 % av aksjene i de lokale kraftselskapene mens Hydroplan har en eierandel på 49 %. Hydroplan tar hånd om finansiering, prosjekt og byggeledelse. Utbyggingene gir inntekter til grunneierne både som deleiere i kraftselskapet og som utleiere av fallrettighetene.

Hydroplan har i tillegg inngått avtaler om 10 til 12 til andre kraftutbyggingsprosjekt i Møre og Romsdal og Trøndelag.

Solgte selskapet

Tekst.u.innrykk: I sommer ble det kjent at Husby og Sæther har solgt alle aksjene sine i Hydroplan til Clements Kraft AS som er et heleid datterselskap av Opplysningsvesenets fond. Fondet er best kjent som eiere av prestegarder og kirkelige bygg over hele landet. Clements Kraft har som formål å utvikle og realisere kraftpotensialet på fondets grunnkapital, og driver Hydroplan videre som et eget firma. Alle avtaler som de tidligere eierne har inngått blir fulgt opp også med de nye eierne.

Husby sier dette om bakgrunnen for salget:

– Tidene har forandret seg. Det er spådd usikkerhet i kraftmarkedet de nærmeste åtte til ti åra. Vi så at de prosjektene vi har kommet i gang med, men ikke har realisert, ville kreve en langt høgere egenkapitaldekning enn det vi var i stand til å skaffe. Utbyggingskostnadene øker, noe som igjen utløser økt krav til egenkapitaldekning fra bankene. Ved å selge aksjene våre i Hydroplan til Clements Kraft, har Hydroplan fått eiere som har de nødvendige økonomiske musklene. Dette gir selskapets samarbeidspartnere langt større muligheter. I tillegg er det ikke å legge skjul på at jeg og kompanjong Endre begynte å bli skikkelig lei av det voldsomme norske byråkratiet. Det norske systemet fungerer, men er så gjennomregulert at det er en betydelig hemsko for den som ønsker å starte ny virksomhet. En tredje årsak til salget er erkjennelsen som både jeg og Endre har gjort oss; vi er bedre på å starte opp ting enn å drifte det vi har startet.

«Noen millioner»

Husby vil ikke ut med hvor mange millioner kroner han og kompanjong Sæter fikk for aksjene i Hydroplan, men bekrefter at det er noen.

– Avtalen mellom oss og Clements Kraft er ikke offentlig. Blant annet ut fra konkurransemessige årsaker. Det jeg kan si er at alle parter er fornøyd.

Husby bekrefter at han har brukt noe av salgsinntektene fra Hydroplan til å kjøpe det 7000 dekar store området i statsskogen på Viklandet. Kjøpesummen kom på 3,2 millioner kroner.

– Vi eier eindommer som grenser inn til statsskogen. Når muligheten dukket opp kunne jeg gjøre dette nå. Har ingen andre planer for området enn å drive de 3000 dekarene med drivverdig skog. Etter salget av Hydroplan kan jeg nå i tillegg sikre pensjonen min. Som for grundere flest har det vært så som så med uttak av lønn i oppstartingsfasen.

Spennende prosjekt

I tillegg er salgsinntektene fra Hydroplan gode å ha når Husby og andre investorer nå satser stort på småkraftutbygging i Albania. Endre Sæther er ikke med på dette. Det er et kraftverk på 48 GWh som nå skal bygges i det som fram til for få år siden var Europas mest lukkete land. Husby er daglig leder for selskapet HGW AS. Trond Hansen Rise er styreleder.

– Et veldig spennende prosjekt der vi er kommet godt i gang med å bygge en seks kilometer lang veg fram til utbyggingsområdet. Vi har nå etablert et kontor der med to ansatte, en albaner og en nordmann. Sjøl har jeg hatt flere turer til Albania i forbindelse med utbyggingen.

– Hvordan skal utbyggingen finansieres?

– Vi er i gang med å få på plass kapitalutvidelse nå. I tillegg finansieres utbyggingen av norske eksportkreditter og et EU-finansiert miljøfond. Albania gjør nå det samme som vi gjorde her i landet for hundre år siden. De leier ut fallrettighetene med heimfall etter 35 år.

– Dere er blitt godt mottatt i Albania?

– Ja, det er vi. Vi har møtt byråkratiet også der, men myndighetene ser på dette som en bit i det arbeidet som pågår med å bygge landet. Vi ser fram til å fortsette satsingen i Albania, sier Husby