Nye eiere, nye lokaler, ny innredning, nye tanker og en ny måte å drive på. Fredag åpnet Lageret café og kiosk på Halsanaustan.

De siste ukene har det vært hektisk aktivitet i de gamle banklokalene på Halsanaustan. Og etter en travel innspurt med dugnader og finpuss helt inn mot åpningsdagen og vel så det, kunne endelig de nye eierne åpne dørene fredag og ønske velkommen inn til Lageret café og kiosk.

Og da dørene åpnet i totida tok det ikke mange minuttene før lokalet var fullt av folk som ville ta lokalene i øyesyn og gratulere. Og folk ble storligen begeistret og imponert så snart de trødde over dørstokken, for her har det blitt både moderne og flott på alle måter.

Vegger og inventar formelig roper imot en at en skal sette seg ned og ta livet med ro en stund. Gjerne med en kopp kaffe eller noe å bite i. Lokalet har fått et gjennomgående røft preg, noe som både ble veldig fint- og som samtidig passer perfekt til navnet som stedet har fått; «Lageret café og kiosk».

Grov, uhøvlet kledning i sjøsandfarge på veggene, bortsett fra veggen med fototapet, som forestiller en murvegg. Veldig naturtro sådan. Lyst tak med grove limtredragere i samme farge som veggene. Og disken har sitt helt spesielle særpreg, der den er kledd med halvrustne bølgeblikkplater fra et gammelt fjøstak. Cafédelen har nye møbler i sort og grått, med mørke, stilfulle lamper i industristil hengende fra taket over bordene. Røft, men samtidig veldig elegant.

Travle tider

Da ingen andre ville ta over og drive kiosken videre etter Asbjørn Heggem, avgjorde leder i Halsa Utvikling, Jan Erik Aasbø Glåmen, og kona Lisa Engvik Aasbø, at de ville prøve seg som kioskdrivere. Og nå har altså planene blitt til virkelighet og alt ligger til rette for videre drift i de nye lokalene.

Det er Lisa som nå har inntatt rollen som daglig leder. Jan Erik er som «altmuligmann» å regne, og denne dagen har han fortsatt hendene fulle med rydding og utendørs arbeid, og overlater derfor åpningsrushet til Lisa og de andre bak skranken.

De siste fire dagene før nyåpningen har gammelkiosken vært stengt, ettersom utstyr og varer herfra måtte flyttes inn i de nye lokalene, som altså fungerte som banklokaler fram til i fjor. Det eneste som fortsatt minner om bankdrift er minibanken som fortsatt blir værende her.

Bygget er nå totalrenovert og utvidet både mot sør og østover. Nye døgnåpne toaletter er på plass, til glede for blant andre trengende i ferjekøa. Totalt er bygget nå rundt 130 kvadratmeter stort. I tillegg planlegges 85 kvadratmeter inngjerdet uteareal, der gjester kan sitte og kose seg i sola, i tilfelle den skulle finne på å kikke fram i løpet av sommeren.

Ble første kunde

Første kunde ble Arnt Sannes og Kevin Martinussen, som begge var begeistret for nykiosken.

– Dette ser bra ut ja, ganske romslig med fine møbler og fin utsikt. Dessuten er de ikke så aller verst damene bak disken heller, det er kjekke damer, smiler Sannes. Kevin inntok det aller første måltidet ved kiosken, og bedyret at det smakte aldeles fortreffelig.

Folk fra fjern og nær er innom for å gratulere og «prøve ut» nykiosken. Mange har med blomster, blant andre de eldste barna fra Halsanaustan barnehage, som er ute på tur mens de yngste sover. De overrekker blomster og gratulasjoner til Lisa, som også jobber deltid hos dem i barnehagen.

For øvrig har det også blitt plass til et lite bord med legoklosser og en tavle til å tegne på inne i lokalet, strategisk plassert ved isdisken. Og til tross for øsende regnvær og lite sommerstemning, var det ingen av ungene som hadde det minste imot å spise en is før de gikk tilbake.

En annen gjeng som prøvde nycafeen denne dagen var «torsdagsklubben». Det er nemlig det de kaller seg herrene som har faste kaffetreff ved kiosken hver torsdag klokka ti.

– Vi er en ti-tolv stykker som møtes hver torsdag og tar en kaffe mens vi løser store og små verdensproblemer, forteller Kåre Reiten og Nils Halle. Men denne uka ble torsdagstreffet altså på en fredag, ettersom kiosken har vært stengt.

Åpningsfest lørdag

Bak disken sørger stabile kioskdamer for både tørt og vått for gjestene. Ingen åpning uten kaffe og kaker naturligvis, og ferskt bakverk fikk føtter å gå på denne dagen. Matmenyen er også utvidet og inneholder nye fristelser av ulikt slag.

– Og mer vil komme etter hvert, lover Lisa.

Sjøl om litt småplukk gjenstår her og der, er i alle fall alt ferdig innendørs, noe som vitner om stor innsats og hard jobbing den siste tida.

– Uten all den gode hjelpa vi har fått, så hadde dette aldri gått. Det har vært en enorm dugnadsinnsats, venner og kjente har stilt opp både seint og tidlig for å hjelpe til, folk har bare poppet opp og spurt om de kan hjelpe. Det er vi utrolig takknemlige for, sier Lisa.

Lisa beskriver seg som en følelsesperson, og denne dagen har hun litt problemer med å holde tårene tilbake innrømmer hun. For godord, gratulasjoner og blomster strømmer mot henne i rikt monn, der hun står og tar imot gjestene sine med et stort smil. Bak disken har hun med seg blant andre Haldis og Henden, som har jobbet ved Halsakiosken «i en mannsalder».

– Uten disse to hadde det ikke blitt noe kioskdrift her, fastslår Lisa.

Alle kurs og formaliteter er i orden og skjenkeløyve er gitt, så nå har stedet også alle rettigheter. Dette kan nok bidra til en trivelig lørdagskveld, for da skal nemlig åpningen feires skikkelig, med åpne dører og livemusikk av Øyvind Weiseth utover kvelden.

– Vanligvis stenger kiosken klokka ni, men denne lørdagen vil det bli åpent atskillig lengre utover kvelden, sier Lisa.

Se bildeserien her.