I forbindelse med opparbeiding av boligfeltet på Nordvik i Surnadal er det funnet automatisk freda kulturminner. Funnene ble gjort av gravemaskinførere først på en plass, så en annen. Det er snakk om tre gravrøyser. Røysene er funnet i et område der arkeologer ikke har funnet tegn til slike minner. I et annet område på Nordvik er det kjent at det er røyser. Gravearbeidet er stoppet i området rundt funnene, men fortsetter i de andre delene av boligfeltet.

- All honnør til de som meldte fra om funnene. Det er ikke ofte slikt skjer, sier fylkeskonservator Bjørn Ringstad i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Ringstad mener funnene stammer fra jernalderen (300-900 e.kr). Området der røysene blei funnet, på en høyde med utsikt over fjorden, sammenfaller med lignende funn andre steder på Vestlandet.

Ringstad sier grunnen til at arkeologene fra fylkeskommunen ikke så disse røysomårdene da de befarte stedet er at røysene ligger lavt i terrenget. Han er glad NTNU skal grave ut røysene og spent på hva de finner.

- Vår oppgave blir å registrere funnene, sier Ringstad.

Funnene ble meldt inn til Møre og Romsdal fylkeskommune som meldte videre til Riksantikvaren. Siden arkeologer fra fylkeskommunen ikke hadde funnet tegn til freda kulturminner i området på sine befaringer før det blei gitt oppstartssignal til grunnarbeidene, og siden funnene pliktoppfyllende ble meldt inn dekker Riksantikvaren videre utgravninger estimert til en kostnad av 809.000 kroner. Vanligvis er det tiltakshaver, her kommunen, som blir belastet med kostnaden av utgravninger av automatisk freda kulturminner. I dette tilfellet argumenterer Riksantikvaren med at det vil være en ulempe kommunen skal slippe.

- Staten dekker kostnadene til den arkeologiske utgravinga med 809.000 kroner, heter det i et brev fra Riksantikvaren.

Surnadal kommune er sjølsagt glad Riksantikvaren dekker disse utgiftene. Skulle kommunen tatt regninga ville det måtte blitt henta inn på tomteprisen, som da ville blitt høyere og som kunne vanskeliggjort salg.