Driva har fått eksklusiv tilgang til ett av kapitlene fra Sunndal kommunes rykende ferske hundreårsbok.

Boka lanseres i kveld.

Kapittelet fra 1971 omhandler avisas grunnlegger, Einar Sæter.

Her følger kapittelet:

Gjennom livet til Einar Sæter går det en linje av rettskaffenhet, idealisme, pågangsmot, kompromissløshet og glede over å kjempe for det han tror på.

Idrettsmannen og krigshelten blir derfor en legende innenfor norsk presse. I ung alder viser den unge øksendalingen at han har mange talenter. Som friidrettsmann behersker han både løp, hopp og kast, men aller best tresteg.

Fysikken tar han med seg inn i andre verdenskrig, der han engasjerer seg i motstandskampen mot det tyske diktaturet. Med fare for eget liv kjemper han for friheten som kurer for motstandsorganisasjonen XU medbringende viktig informasjon til de allierte. Han går den lengste kurerruten i landet, fra Mørekysten og til svenskegrensa flere ganger. I perioder ligger han skjult på loftet på hjemgarden Jesperhjellen. I august 1944 gjemmer han seg i ei bu i Skrondalsbotnen med en sterkt ettersøkt avhopper fra tysk tjeneste, som går under navnet "Harry Wood", som han etter hvert loser trygt fram til Sverige.

Etter krigen studerer han jus, men bryter tvert av og arbeider i tre år i USA, før det blir et år i Nordlys i Tromsø. Deretter ble det kveldsvakt på Arbeidernes Pressekontor, før han søker og får redaktørjobben i Aura Avis.

Norsk Arbeiderpresse har planer om å legge ned avisa til fordel for Tidens Krav. Det vil ikke Sæter, som leverer overskudd stort sett hvert år, med god støtte fra ektefelle Norunn Sveinsborg. Han arbeider med gammelt utstyr, men det er liten vilje til investeringer. Pressa som installeres i nykjøpte lokaler i Myragata i 1956, er fra 1909.

Aura Avis er den ledende avis på Sunndalsøra, og den eneste avis utgitt på stedet når Nordmøringen går inn i 1960. Viktigste konkurrent er Tidens Krav.

Sæter er, i motsetning til den politiske ledelsen i Sunndal, ikke redd for å sette fokus på fluor og forurensing som følge av utslippene fra Sunndal Verk. Han skriver om skog som dør og husdyr som må slaktes fordi tenner og beinbygning er ødelagt av fluorose. Dette er ikke populært i verken Sunndal Arbeiderparti eller fagbevegelsen. Det fører til mange harde konfrontasjoner, der Sæter står på sitt.

Det blir heller ikke bedre når Sæter vil prioritere utbygging av Sunndal Helsetun før bygging av rådhus. Når rådhuset innvies lyser overskriften i Driva: - Innviet med pamp og prakt.

Kommunens administrasjonssjef Helge Nerdal og Sæter står steilt mot hverandre i flere år i spørsmål om hva avisa skal ta inn av kommunalt stoff. Nerdal vil at Aura Avis skal ta inn stoffet ordrett, mens Sæter vil stå fritt til å sitere hva han mener er viktig og relevant. Medlemsmøter i Arbeiderpartiet, der redaktøren er til stede, vedtar flere ganger nesten enstemmig at Sæter ikke får referere det som blir sagt. Det er selvsagt uaktuelt for Einar Sæter, som ikke liker munnkurv. Etter at han får voldsomme angrep fra ordfører,varaordfører og partileder i Sunndal Ap, sier han opp stillingen 1. april 1971, og opplyser at han akter å starte egen avis 1. oktober.

Journalist på Tidens Kravs Sunndalskontor, Karsten Røsand, blir konstituert redaktør i Aura Avis.

5. oktober 1971 kommer første nummer av Driva ut. Sæter tar med seg alle medarbeiderne fra Aura Avis over i den nye avisa: Arnulf Mælen, Inge Nordvik, Inge Bersås, Bjørg Mælen, Norunn Sæter og Magne Trønningsdal.

Den sistnevnte eneste skribent ved siden av Sæter. I tillegg til lojalitet til Sæter går de også inn med aksjekapital. Fødselen er trang i de gamle lokalene til Sunndal Samvirkelag i Nordmørsvegen, der det arbeides bortimot dag og natt. Sæter er den som sparer seg minst, og slik sett fortsetter han på samme vis som i Aura Avis. Avisa trykkes i offset på Orkanger i tabloidformat, og har langt bedre kvalitet enn blysatsavisene. Bildegjengivelsen er den største forbedringen.

Mannen som uten tvil noen år tidligere berger Aura Avis fra en stille død, opplever at Norsk Arbeiderpresse går inn med mye kapital til både presse, mer moderne utstyr og nytilsettinger for å møte konkurransen fra Driva. Ikke uten en viss bitterhet.

Det blir ikke bedre av at den lille aksjekapitalen snart er oppbrukt. Når Sæter får lån i Forretningsbanken, oppsøker lokale topper i Sunndal Arbeiderparti banksjefen. De får han til å trekke tilbake lånetilsagnet, med trussel om at de vil si opp kontoene sine.

Redningen blir banksjef i Sunndal Sparebank og Høyre-mann Gunnar Hafsås, som nekter å gi seg for de lokale partipampene og innvilger kreditt. Dermed får han mange nye kunder.

Før jul har Driva et opplag på 3 000 abonnenter, og blir større enn Aura Avis i opplag, siden den dekker langt flere kommuner.

I Sunndal forblir Aura Avis den ledende avisa. Driva har en klar nynorskprofil under Sæter og er ”avisa for bygdene”. Kleivabrev fra Hans Hyldbakk blir et begrep. Tidligere redaktør i Tidens Krav, Jan-Erik Larsen,hevder at det var ikke mulig å konkurrere med Driva, for Sæter hadde full kontroll på grasrota.

Nesten 70 år gammel slutter Sæter som redaktør, men fortsetter som ivrig samfunnsdebattant og forfatter, med betydelig suksess.

I 2002 får han Kongens fortjenestmedalje i gull. Etter et slagtilfelle bor han sine siste år på Sunndal her at han dør, står det et minneord i storavisa The Daily Telegraph (25.11.10) om Einar Sæter, der både krigsinnsatsen, redaktørgjerninga, idretten og forfatterskapet trekkes fram.

PS!

Når 11-årige Svein Sæter, sønn av redaktøren, skårer mål for Sunndals lag i aldersbestemte klasser i oppstartsperioden for Driva på 70-tallet, blir han ikke nevnt i referatene i Aura Avis som de andre lagkameratene. Det er sårt.

FAKTA

Redaktører i Driva

1971-1988: Einar Sæter.

1988-1990: Svein Sæter.

1990-1991: Ingeborg Grimsmo.

1991-1996: Kristen Ramsøy-Halle.

1996-2000: Thor A. Nagell.

2000-2008: Ole Magne Ansnes.

2008-2010: Ole Petter Pedersen.

2010- Sigmund Tjelle.