Torsdag ønsket banksjef Allan Troelsen velkommen til Surnadal Sparebanks sjuende landbrukskonferanse, som ble arrangert i samarbeid med kommunen og bondelagene i Surnadal og Todalen.

Banken ble etablert i 1842 og feirer 175-årsjubileum i år, så konferansen er en del av jubileumsåret. Troelsen er godt fornøyd med 120 påmeldte.

– Det er kjempebra at en landbrukskonferanse samler så mange, når de fleste sikkert helst skulle vært heime og jobbet på garden, mener han.

Noe av grunnen til at konferansen har blitt så populær mener han er god omdømmebygging, samt et godt program.

– Vi har et fantastisk innholdsrikt, interessant og spennende program, og jeg håper og tror at alle har god nytte av denne dagen.

Arrangementet bidrar blant annet til kompetansepåfyll, nettverkskaping og økt attraktivitet.

– Arrangementet har stor verdi for lokalsamfunnet og landbruksnæringen, og mange misunner oss en slik etablert møteplass, sier Troelsen.

– Fantastisk utvikling

Banksjefen presiserer at det er viktig for banken å være med å bidra til utvikling og verdiskaping i lokalsamfunnet, og for å kunne være en bidragsyter også i framtida må banken være solid, hvilket den er.

– Banken har hatt en fantastisk utvikling med en økning og vekst i antall kunder som vi er veldig fornøyde med. Så vi har en sterk og solid sparebank som er i god vekst og godt driv, fastslår han.

Når det gjelder landbruket poengterer han at det er et viktig samspill og en gjensidig avhengighet mellom banken og næringa.

– Banken som bidragsyter er med og styrker landbruket i Surnadal. Undersøkelser viser at landbruk og bedrifter i en bygd med lokal sparebank står bedre rustet med tanke på investeringer og finansiering, noe som gir mer lokal verdiskaping.

– Molda avgjørende for alt liv

Konferansier Svein Sæter introduserte på rekke og rad dagens foredragsholdere, og først ut var sosialantropolog, rektor og professor, Dag Jørund Lønning, som er aktuell med «Jordboka».

Lønning mener at menneskene har misforstått hva jord egentlig er. Ifølge forfatteren er molden det desidert største universet av liv på planeten, der det i bare en liten neve jord kan finnes 1 trillion levende organismer.

– I molda under føttene våre fins et univers av liv så rikt og så komplekst at det sprenger rammene for det vi er i stand til å fatte, sier han.

Lønning mener at dette universet er helt avgjørende for alt liv og hele vår menneskelige eksistens.

– Uten livet i molda kan ingenting eksistere. Ødelegger vi livet i molda ødelegger vis oss sjøl og alt anna levende. Den viktigste nøkkelen til en bærekraftig framtid for planeten vår er mold! Det aller meste må endres; hvordan vi forstår og bruker molda, landbrukspolitikken, miljøpolitikken, til og med våre religiøse perspektiv på mold!

Gjennom en time presenterte han boka si og moldas fortreffelighet og kompleksitet. Den som vil vite mer kan lese boka.

Variert om stort og smått

Ellers snakket den utflytta surnadalingen Guri Heggem om mat, landbruk og nyskaping, der vi fikk servert både litt historikk og ulike muligheter for bedriftsutvikling, samt tips og råd til den som har lyst til å starte med noe.

– Husk at en cv forteller bare hva du har gjort, og ikke hva du er i stand til å gjøre, minner hun om.

«Akevittbonde» Svein Berfjord fortalte så om sammenslutningen «Den Gyldne Omveg» og historien om Berg Gård på Inderøy og alle de ulike produktene garden nå tilbyr. Alle gardens ressurser utnyttes. Dyra vokser opp på garden, blir slaktet og solgt eller servert her, og det lages også akevitt av gardens råvarer og på gardens eget brenneri. For å nevne noe.

– Ting har skjedd litt tilfeldig, men nå henger alt på greip, oppsummerer han.

Lene Havåg og familien har nå levd i ett år på mat produsert i Norge, og på konferansen fortalte hun om hvordan det hadde gått med «Prosjekt Norges Matfat». Etter lunsj fikk folket i salen høre litt om næringsutvikling og vegvalg fra både småskala – og storskala gardsentreprenør. Småskala ved Solveig Haglund fra Oppistua Øie, som driver økologisk produksjon i liten skala, samt «Inn på tunet», og storskala ved gardbruker og gründer Jan Erik Glåmen, som nå blant annet utvikler Halsa Handels – og Servicepark.

Mer fra konferansen på driva.no seinere.