Det som startet som en hobby er nå en millionbedrift. I nye lokaler i Røtet har Roald Moen AS også opprettet selskapet Surnadal Bygg AS, og i år ventes en omsetning på mer enn 40 millioner kroner.

Det var Roald Moen sjøl som startet i det små, med import og salg av maskiner og utstyr på hobbybasis. Det hele utviklet seg gradvis, og sønnene kom også etter hvert inn på heltid. Hobbygeskjeften er nå en millionbutikk, som sønnene Arold, Einar og Arvid Moen skal drive videre.

Roald Moen AS sin virksomhet og forretningskonsept er å levere effektivt og rimelig utstyr og komponenter for hage, skogbruk, landbruk, bygg og industri til næringsdrivende og private. Nylig flyttet de inn i nye, store lokaler i Industrivegen 68 i Røtet i Surnadal. Totalt utgjør eiendommen 5,5 mål, inklusiv tilleggstomt.

– Vi er ikke helt ferdige med flyttingen, men det er åpent for alle som har lyst til å komme innom. Men noen offisiell åpning har vi ikke hatt enda, forteller Arold.

Relevant bakgrunn

I tillegg til alt av maskiner og utstyr som står utenfor veggene, har de også 120 kvadratmeter med butikklokaler inne, der alt av oljer, motorsager, snøfresere, ATV-er og mye mer har fått plass. Bygget har også et stort verksted, samt et lager. I andre etasje finner vi kontorene.

– Vi har også et stort og nytt kjøkken, men det er pent brukt, for vi har aldri tid til å spise uansett, ler de.

Både Arold og Einar har utdanning og bakgrunnsom bilmekanikere.

– Plana er å få godkjent verkstedet, slik at vi kan opprettholde mekanikerpapirene våre, og utføre service på ATV, motorsykkel, bil, traktorer og ellers alt utstyr som selges her, forteller de to.

Arvid er utdannet elektriker og har nå permisjon fra El-Co. Framover skal han inn for fullt i Roald Moen AS, der arbeidsoppgavene blant annet blir å styre web-siden, samt levering av utstyr.

– Kan skaffe alt

For å nevne noe av sortimentet selger de også sånt som dekk, olje og filter til alle kjøretøy, Ariens, verneutstyr til skogsdrift, batterier, landbruksmaskiner/utstyr, Segways, skutere, amfibiekjøretøy, og liketil tanks, – om noen skulle ha lyst på det.

– Vi kan faktisk skaffe tanks ja, smiler de. – Vi har det aller meste, og kan skaffe stort sett alt det folk vil ha, fastslår de. Eksempelvis venter de en leveranse nå i november, som inneholder Kubota hjullastere, Segway, sammenleggbare el-sykler og beitepussere til ATV. Med andre ord en salig blanding. For etter som de ikke er underlagt noen kjede, står de helt fritt.

– Veldig greit å stå utenfor kjedene, slik at vi kan være mer fleksible for kundene og vi står fritt i å selge over hele landet, sier Arold.

Utstyret importeres fra både Europeiske land og fra Asia, og de har opparbeidet et effektivt transportnett som hurtig leverer varer i hele Norden. De ser fram til å kunne ta i bruk konteinerhavna i Surnadal. Slik er bedriften strategisk godt plassert, bare noen hundre meter fra havna.

– Konteinerhavna vil bety mye for oss. Tidligere har vi fått konteinere via Orkanger havn og Orkla shipping, forteller de.

Populære stålhaller

Stålhaller utgjør en viktig del av omsetningen; bedriften leverer stålhaller til bruk som fjøs og annet i landbruket, så vel som garasjer, verksted og andre bygg i industrien og det private. Hittil er rundt 40 haller levert, pluss at det ligger inne bestilling på enda 15–16 haller.

– Stålhallene bestiller vi direkte fra fabrikken og de går rett ut til kundene. Det er to innleide arbeidslag fra Danmark som monterer hallene for oss i Norge, og en hall tar det alt fra seks – til fjorten dager å sette opp, forteller Arold.

Markedet for stålhaller er på tur opp, og noe av grunnen til det mener de er at folk har fått bedre innsikt i hva dette egentlig er.

– Hallene monteres hurtig og de kan kles både med stål, tre, slip-laft og det aller meste. Det er store muligheter i slike bygg, dette er veldig fleksible bygninger, fastslår de.

For å skille hallene fra landbruksutstyr og redskap har de nå delt bedriften i to og opprettet Surnadal Bygg AS. Totalt er det i dag sju ansatte.

Søker snekker

Med opprettelsen av Surnadal Bygg AS trenger de også flere snekkere, for å dekke både snekker og glasskjæreoppdrag.

– For eksempel blir dusjvegger mye billigere å kjøpe fra en glasskjærer i forhold til kjedebutikker, påpeker Arold. – Det er en del byggeprosjekter på gang nå så det er fullt opp, legger han til.

Det er også planer om å opprette en liten avdeling med utstilling av kjøkken i bygget.

– Sebastian hos oss har 3D tegneprogram og kan prosjektere både kjøkken, hus og hytter etter eget ønske.

Arold er daglig leder i Surnadal Bygg, og plana er at Einar overtar som daglig leder etter faren i Roald Moen AS.

Om element og materialer skal de samarbeide med Kvatro. De aller største byggeoppdragene har de imidlertid måttet si nei til, derfor spekulerer de på om de burde samarbeide med et lokalt større arbeidslag eller firma om slike oppdrag, uten at de har noen konkrete planer om dette enda.

– Vi søker i alle fall etter enda en snekker med fagbrev, opplyser Arold, og legger til at en annonse om dette kommer i Driva.

Glad på besøk

Utvidelsene er allerede i full gang, med grunnarbeid til et stort lagerbygg på nabotomta, samt et hus bak hovedbygningen. Begge disse blir stålhaller kledd med Møre-Royal.

Sjøl om de har kunder over hele landet tror de likevel at mange i Surnadal ikke vet riktig hva de driver med. Derfor håper de at mange vil stikke innom for å se hva de har.

– Vi selger blant annet olje til halv pris i forhold til bensinstasjoner og skaffer alt av bildeler og servicedeler, forteller de blide brødrene.

– Vi er veldig glade på hver eneste kunde og hvert eneste oppdrag! Her er det bare å spørre om tilbud på det aller meste, understreker de, og garanterer samtidig svært rimelige priser, både på utstyr og snekkeroppdrag. Roald Moen AS er for øvrig en av de tre største på Finn.no.

– Alt utstyret prøves skikkelig, sånn at vi vet hva vi driver med og hva vi selger, forsikrer Einar.

Passerer 40 millioner

Fra en omsetning på 20 millioner i fjor, går det mot 100 prosent økning i år. Tidligere har omsetningen kommet nesten utelukkende av utstyr til landbruket, mens stålhallene nå i hovedsak står for den markante omsetningsveksten.

– Jeg tipper at vi bikker over 40 millioner i år ja, bekrefter Arold.

Han legger til at en del eksklusive avtaler er på gang, og at det dermed ventes en del nye varer framover.

– Kom og ta en titt, hilsen glade gutter i Industrivegen 68!