Det var kunstnerne Elisabeth Engen og Jorun Kraft Mo som fikk i oppdrag å utsmykke rundkjøringa på Riksveg 3 gjennom Alvdal. Dette er kunstnere med lang fartstid og utdannelse blant annet fra Kunsthåndverksskolen i Bergen.

Skjønt helt rund er ikke rundkjøringa med sine 33x21 meter – med god plass til installasjoner inspirert av Kjell Aukrust. Og det har vært den eneste føringen de har blitt pålagt - at rundkjøringa måtte være i Kjell Aukrusts ånd.

Kunstnerne fra Klæbu valgte bort Solan og Ludvig i denne sammenhengen, fordi de allerede er verdensberømte gjennom filmen "Flåklypa Grand Prix".

Isteden har de tatt utgangspunkt i Simen, Bonden og Bror min – fra Aukrusts første bøker om egen barndom.

Kunstnerne har plukket ut tre tema, der Aukrusts egne tegninger har fått brei plass - bokstavelig talt, siden vi finner hans bondehær fra Stiklestad tegnet på dorull. Metall med inngraverte vikingbønder i atskillig større format har tatt plassen til dopapiret.

Reodor Felgen fra Flåklypa Tidende har også fått god plass med finurlige installasjoner til alskens bruk - sjøl om vi nok ikke får oppleve "Kasavubu Virtuoso" med slingrekjøl i praktisk bruk.

En åtte meter høy gradestokk illustrerer rivaliseringen mellom Alvdal og Tynset når det gjelder å ha kulderekorden. Kvikksølvet ligger og dirrer på rundt 40 minusgrader.

- Vi har sett helt bort fra fakta og meteorologiske målinger, og konstaterer helt subjektivt at Alvdal er den kaldeste plassen, sier Jorun Kraft Mo.

Poenget med utstillinga på lørdag, er å vise prosessen i arbeidet med rundkjøringa med modeller, plansjer og masse bilder.

Den åpnet for trafikk i september 2016, og har sammen med Aukrust-senteret blitt noe av en attraksjon for alvdølene.

Utstillinga er todelt, og i tillegg til installasjonene i rundkjøringa på Alvdal, får vi også se nærmere på det kunstnerne i Klæbu har for seg i sitt daglige virke ved Seminarplassen.