«Min dans med strenger» har Frode Alnæs kalt forestillingen som gir ham mulighet til å se tilbake på livet sammen med gitaren.

De fleste har sikkert fått med seg at tittelen på forestillingen er et ordspill på Dance With A Stranger som var Frodes suksessband fra 80-tallet og inn på 90-tallet.

Han har med seg kona, Kristin Dæhlie, som trekker i det meste av tråder som ligger bak en slik oppsetning.

– Vi både gleder og gruer oss til premieren på lørdag, men slik er livet som utøvende og improviserende artist, sier han.

Og sjøl om han improviserer mye på gitaren, har han for første gang måttet gå inn for å pugge replikker – replikker om hans eget liv.

– Vi har jo et manus å forholde oss til, men det skulle vel ikke forundre meg om jeg faller for fristelsen til å improvisere litt der også, humrer han.

Stykket har altså premiere lørdag kveld – i heimbyen Kristiansund. Før han kommer til Surnadal torsdag 8. februar.

På forhånd har han utlyst at han søker lokale gitartalenter som han kan spille sammen med.

– Jeg synes det er hyggelig å kunne presentere talenter gjennom å dra dem inn i forestillingen.

Han har fått mange tips om habile gitarister til forestillingen i Surnadal – og de aller fleste av disse forslagene går på Øyvind Glåmen fra Halsa.

Siden Øyvind går musikklinja på Atlanten videregående skole, blir det også ham som får æren av å spille sammen med Frode i premiereforestillingen i Kristiansund.

– Det blir ikke første gang jeg spiller sammen med Øyvind. Jeg liker å trekke parallellen til egen karriere. Mens jeg gikk på Nordmøre Folkehøgskole i Surnadal, søkte jeg jazzlinja på NTNU i Trondheim – og kom inn. Og nå søker Øyvind på samme linja, sier han.

– Ja, de fleste surnadalinger er jo oppmerksomme på at du har gått på NoFo? Og det trivdes du med?

– Et av de beste åra i mitt liv. I etterkant har jeg nærmest tvunget mine egne barn til å ta et år på folkehøgskole. For meg ble det et flott år som på mange måter staket ut kursen videre i livet. Og så har det jo gitt Surnadal en egen plass i hjertet mitt, sier han.

Allerede i løpet av året på NoFo skrev han også det vakre musikkstykket «Vitae Lux».

– Musikken har jo levd videre sjøl om låten hadde en heller uærbødig arbeidstittel. Jeg kalte den «Gutten skeit i vaffeljernet», ler han og understreker at humor er viktig del av livet.

Vi håper vi ikke ødelegger opplevelsen for folk når de hører Vitae Lux ved å avsløre dette. (journ.anm.)

Når vi snakker om Surnadal, nevner også Frode Alnæs at han har spilt i bygda en rekke ganger blant annet som gjest i Vårsøghelga – og også surnadalinger han har spilt sammen med.

Blant annet har han opptrådt ved flere anledninger sammen med Henning Sommerro, og sammen får de begge utfolde sin humoristiske side.

– Jeg kjenner Henning godt. Dattera mi, Sigrid, går for tida på teaterlinja på Verdal under Høgskolen i Trøndelag. Og deler hybel med Karianna, dattera til Henning, opplyser han.

Humor blir en viktig del av forestillingen på lørdag også, sjøl om den tar for seg også litt såre tema.

Frode mistet håret i 11-årsalderen – på ei tid der langt hår var på moten. Han brukte parykk i 16 år – blant annet gjennom året på NoFo.

– Jeg skjulte meg under parykken, og det har helt klart preget livet mitt ikke å stå fram som den jeg var, sier han.

Forestillingen er dermed også en historie om å være annerledes, og om å snu dette til en styrke.

Og så blir det sjølsagt mye flott musikk.

Frode Alnæs fikk i tenåra velge om han ville ha en platespiller eller en gitar av foreldrene til bursdagen.

Han valgte gitaren, noe som siden har blitt en velsignelse både for ham sjøl og for oss som publikum.

– Du har spilt på forskjellige gitarer opp gjennom karrieren. Har du noen spesiell favoritt?

– Jeg har jo en samling på rundt 50 gitarer. 25 av dem er instrumenter jeg regner som uvurderlige – som jeg tar fram og spiller på. Gitarer er jo nærmest levende vesen der hver og en har sin personlighet og som jeg må spille meg inn på. Slik sett kunne jeg gjerne ha solgt halvparten av gitarene mine, men de siste 25 er absolutt ikke til salgs.

Før turnéstart står en tur til Lillestrøm og intervju med Romerikes Blad på programmet. Der skal han nemlig spille med et stortalent på gitar på 14 år.

– Du kan være litt inhabil til dette spørsmålet, men er dette en forestilling du vil anbefale?

– Absolutt. Får du én anledning til en konsert med Frode Alnæs i løpet av året, er det helt klart denne du skal velge, smiler han.