Med vennlig og ærbødig hilsen har Refstie og Skare underskrevet invitasjonen til premieren på neste års musikkspill. Invitasjonen er sendt det kongelige norske slott.

JazzåTeatret har også tidligere invitert dronning Sonja til Sunndal for å se «Lady Arbuthnott – Frua på Elverøy». Da kongen og dronningen for et par år siden besøkte regionen, holdt dronningen en tale i Surnadal der hun fortalte om sine turer i Trollheimen. Hun dristet seg også over kommunegrensa til Sunndal – og fortalte om sitt kjennskap til «Sunndalens ukronede dronning», Barbara Arbuthnott:

– Spesielt inntrykk gjorde legenden om Lady Arbuthnott som sammen med sin britiske mann flyttet til Elverhøy, fortalte dronningen, og fortsatte:

– Hun satte sannelig spor etter seg! Adelsdamen bygde etter datiden en luksuriøs hytte, som jeg besøkte og som fikk navnet «Alfheim», høyt oppe i Grødalen i 1876. Hit opp i fjellheimen fikk hun også flyttet et stort piano! Det gjorde stort inntrykk på meg. Etter at sønnen hennes ble begravet på Løkken kirkegård, reiste hun aldri fra Nordmøre. Jeg spiste på hennes vakre servise på Vangshaugen, og beundret de mange flotte gjenstandene som finnes etter henne. Og jeg skjønner at hvert år fremføres et norsk musikkspill «Lady Arbuthnott- frua på Elverhøy» under Sunndal kulturfestival.

I fjor ble dronningen invitert til jubileumsforestilling, men hadde heller ikke den gangen ikke anledning til å komme.

Musikkspillet settes opp i Sunndal for 22. gang i 2017. I invitasjonen skriver Refstie og Skare at kommunen vil se det som en stor ære å få ledsage kongeparet i Ladyens fotspor: «Mulighetene er flere: Sunndalsfjellene med Alfheim, der Barbara sitt landsted er svært godt tatt vare på av Sunndal museumslag, Leikvin bygdemuseum nede i Sunndalen, der man har en separat utstilling knyttet til Barbara og huset Elverhøy som hun fikk bygget da hun bestemte seg for å slå seg ned i dalen. På Løykja kirkegård like ved Leikvin er Barbara gravlagt sammen med sin sønn James og to nære personer fra sitt tjenerskap». I programmet foreslår de også vandretur til Phillipshaugen, stopp for å beundre utsikten ved Åmotan, og lunsj på Barbaras porselen på Vangshaugen.

I brevet går det videre fram at Hydro Sunndal har sagt ja til å stille gjestehuset sitt til disposisjon for en mottakelse og middag etter forestillingen. Det antydes også at kongen kanskje kan prøve fiskelykken i Driva sammen med lokale laksefiskere under besøket.

Vedlagt invitasjonen er et eksemplar av Arne Ulvunds bok om JazzåTeatrets og musikkspillets historie. I tillegg er boka om Lady Arbuthnotts liv, opprinnelig skrevet av Eiliv Odde Hauge og nå revidert av Ulvund, lagt ved.

– Mange scenekunstnere av nasjonalt format har latt seg begeistre av Lady Arbuthnott, og nå håper vi at kongeparet takker ja til å møte Sunndalens ukronede dronning, avslutter Refstie og Skare.