Siden vi nå er inne i en temmelig kritisk – og ikke minst truende – fase for utviklingen av det historiske bygningsmiljøet på Øksendalsøra, kåret til Møre og Romsdal sitt best bevarte tettsted, finner jeg at det kan være på sin plass å ta et tilbakeblikk på hvordan forhenværende riksantikvar Stephan Tschudi-Madsen verdsatte Øksendalsøra.

Stephan Tschudi-Madsen var en markant riksantikvar i perioden 1978-1991. Han sto i fremste rekke både nasjonalt og internasjonalt i vernet av bygdemiljøer og historiske kulturlandskap. Han har forfattet flere faglige bøker. Blant annet var han medforfatter i boken «Vakrest i landet» – der ØKSENDALSØRA er tatt med som ett av de 20 vakreste! Boken viser viktigheten av å nå frem i kampen mot utbygginger og forfall av vår kulturhistorie.

Tschudi-Madsen var sterkt opptatt av vernet av Øksendalsøra - og fortalte i en telefonsamtale til oss at han hadde sittet i et flere timers møte med miljøverndepartementet hvor han hadde «kjempet som en løve» - som han selv sa - for å få gjennomslag for en verneplan for Øksendalsøra sitt bygningsmiljø.

Dessverre maktet han ikke å få departementet over på sin side - av en eller annen grunn...

Tschudi-Madsen var nok såpass framsynt at han såg for seg hva en reguleringsplan med vernebestemmelser - som vi nå har for Øksendalsøra - ville bære avsted. Med en slik plan er risikoen stor for at vernehensynet ikke blir godt nok ivaretatt.

Stephan Tschudi-Madsen døde i 2007, 85 år gammel.

Magnhild Simonhjell