Tore Sanners by-sentrerte kommunereform har havarert i Møre og Romsdal. Folket har gjennom folkeavstemninger sagt klart at de ikke ønsker en sterkere sentralisert kommunestruktur. Først var det Romsdalinger og Nordmøringer som uttalte seg, og nå har Sunnmøringene sagt sitt. Det store flertall av de som har uttalt seg i Møre og Romsdal, er klare på at de ikke vil ha storkommune med by som senter.

At et så overveldende flertall av folket i Møre og Romsdal signaliserer det de har gjort i folke-avstemningen, bør få en del politikere både sentrale og lokale, som de siste par årene har brukt både mye tid og uhorvelig mye penger på å forberede denne reformen, til å sette seg ned å tenke. Jeg mener det er god grunn til å forvente at enkelte både sentralt og lokalt foretar en evaluering av sitt arbeid. For min egen del, er jeg ikke det minste forbauset over utfallet. Som en som har vært relativt tett på situasjon, har jeg gjennom gode samtaler med folk av ulik alder, kjønn og fra ulikedeler av fylket, fått klare meldinger om hvordan det tenkes. Jeg kunne nesten ha forutsagt resultatet uten å være etterpåklok. Jeg har fra første dag hevdet meget klart, at hvis ikke folket er med, vil prosessene havarere.

Grunnene for at folket har talt slik de har gjort, er helt sikkert mange, men hovedgrunnen er slik jeg ser det, at folket ikke er klar for store endringer i kommunestrukturen. Saken er for stor og for viktig til at folket bare uten videre vil sette seg på dette hurtigtoget. Folkets signal vil være klokt å lytte til.

Folkets svar må bety stopp i prosessene. Ingen med fornuften i behold, kan finne på å gå videre før situasjon er skikkelig evaluert og at det er funnet fram til hva som egentlig ligger til grunn for folkets klare svar. I et av verdens beste demokratier, vil en videreføring av reformarbeidet slik situasjon er nå, være et overgrep overfor vårt gode demokrati og lite respekt for folkemeningen. Det vil ellers være en svært dårlig sak å ta med seg inn mot Stortingsvalget 2017.

Mellvin Steinsvoll