Sommeren er på hell. Over helga er det fullt kjør igjen også ved skolene. Det betyr at mange barn og unge får en forholdsvis brå forandring i døgnrytmen. Framover handler det om å velge bort mobiltelefonen litt oftere enn man gjorde i ferien, og legge seg tidligere for slik å kunne følge med både på skolen og i arbeidslivet.

Det kan bli en vanskelig øvelse for mange. Vi får tro mange følger rådet til en søvnforsker som jeg nylig så uttale seg om ungdommenes døgnrytme. Der ble de som er kommet skjevt ut anbefalt å stå opp en time tidligere hver dag den siste uka fram mot skolestart.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har skapt debatt med kravet om at alle som skal starte på lærerutdanningen minst må ha med seg en firer i matematikk fra videregående for å slippe gjennom nåløyet. Kravet har ført til at hundrevis av ungdommer som gjerne vil bli lærer, ikke kommer inn på utdanningen nå i høst.

Det er grunn til å være kritisk til firerkravet. Også jeg kan ha forståelse for ønsket om å høyne det faglige kravet til dem som skal undervise den oppvoksende slekt, men å henge det på matematikkarakteren slik det nå blir gjort, synes  feil. Matematikklærerne Rita Woll og Anne Wirum ved Sande skole på Sunndalsøra kommenterer det slik i dagens avis: «Når man skal jobbe med tallforståelse for seks og sjuåringer, er det ikke viktig at man gikk ut fra videregående med minst en firer i matematikk».

Jeg synes det er en god oppsummering av hva dette handler om. Konsekvensen av firerkravet er at samfunnet nå går glipp av mange gode lærere.

Jeg har veldig stor respekt for alle som jobber i yrker med barn i barnehager og skoler. De gjør en veldig viktig jobb. Det er sjølsagt viktig at de har kunnskapene om både grammatikk og algebra på plass, men minst like viktig er det at de er personlig egnet til jobben de er satt til å gjøre.

Ha ei riktig god helg!