I et åpent brev til ordfører, rådmann og politikere i Sunndal stiller Driva elveeierlag en rekke spørsmål om oppfølgingen av følgende enstemmige vedtak i kommunestyret:

«Sunndal kommunestyre forutsetter et næringsfond for å kompensere elveeiere og reiselivsnæringen i Sunndal for inntektsbortfall knyttet til reduserte fiskemuligheter den perioden Driva blir lagt brakk på grunn av fiskesperre. Ordføreren utarbeider et brev som sendes relevante myndigheter. Alle partier i Sunndal kommunestyre forplikter seg til å jobbe aktivt opp mot sine respektive stortingsgrupper for gjennomslag i denne saken.»

Vedtaket ble fattet sommeren 2012. I tråd med dette sendte jeg et brev til Klima- og miljødepartementet med krav om næringsfond i. I etterkant var jeg i Miljøverndepartementet to ganger, og diskuterte kravet med ulike statssekretærer både der og ved befaring her i Sunndal. Jeg var dessuten flere ganger på Stortinget og tok saken opp med Arbeiderpartiets fraksjoner i Energi- og miljøkomiteen og i Finanskomiteen. På den tida var det som kjent rødgrønn regjering. Jeg tok saken opp med Miljødirektoratet, både i Trondheim og i møter her i Sunndal. Jeg har også tatt saken opp med Fylkesmannen i Molde, både før og etter regjeringen bevilget midler til planlegging av fiskesperra i 2014, og deretter til oppstart av byggingen i 2015. Uten resultat.

Jeg legger ikke skjul på at dette er en vanskelig sak. Praksis er at statlige myndigheter ikke gir økonomisk kompensasjon for miljøtiltak, spesielt ikke når tiltakene på sikt kommer grunneiere og næringsaktører til gode. For Sunndals del altså om Driva friskmeldes og laksefisket kommer tilbake på nivået det var før gyroinfeksjonen. Derfor har vi ikke nådd fram i arbeidet for et næringsfond for berørte elveeiere og reiselivsnæringa.

Derimot har Gjøra Bygdeutvikling (GBU) fått midler til bygdeutvikling i øvre Sunndal. Både kommunen og Sunndal Næringsselskap har bidratt for å få disse på plass. For 2015 og 2016 er rammene for prosjektet på 1,9 millioner, hvorav om lag 40% er lønnsmidler til bygdeutvikleren som er ansatt i prosjektet. Arbeidet støttet av Miljødirektoratet med 690 000 kr, Fylkesmannen med 200 000 kroner, Sunndal Næringsselskap med 300 000 kroner, og Sunndal kommune med 200 000 kroner. Resten er andre prosjektinntekter og egeninnsats fra GBU.

Det er GBU som har mottatt midlene, og har en egen styringsgruppe som er ansvarlig for å gjennomføre arbeidet og forvalte pengene. Prosjektets oppgave og vilkår for bevilgningene er for det første å utvikle og etablere informasjonstiltak på Gjøra og i Sunndalsporten om verneområdene i Dovrefjell-Sunndalsfjella og Trollheimen, samt om laksesperra i Driva og gyrobehandlinga av norske laksevassdrag. Dette skal gjøres i samarbeid med Miljødirektoratet. Videre skal prosjektet utvikle og bidra til verdiskaping og nye arbeidsplasser i øvre Sunndal, i nært samarbeid med GBU. Miljødirektoratet har dessuten finansiert en stilling i Sunndal kommune for å følge opp arbeidet mot gyro i Drivaregionen lokalt. Til en viss grad er derfor Sunndals krav om støtte til næringsutvikling for å kompensere for fiskesperra imøtekommet.

Det er ikke dette vi har bedt om, så jeg skal ikke hevde at det kan erstatte et næringsfond. Likevel har jeg tro på at satsingen vil skape jobber og styrke næringslivet i øvre Sunndal, også innen reiselivsnæringa. Hvordan bygdeutviklingsarbeidet skal drives, og hva som støttes, er det GBU som styrer og setter vilkårene for.

Så minner jeg til slutt om den siste delen av kommunestyrets vedtak: Alle partier i Sunndal kommunestyre forplikter seg til å jobbe aktivt opp mot sine respektive stortingsgrupper for gjennomslag i denne saken. Det har iallfall jeg gjort overfor Arbeiderpartiet. Nå har det gått fire år. De blå partiene har hatt regjeringsmakt i tre av dem. Høyre har sågar miljøvernministeren. Drahjelp og gjennomslag hos de blå ville vært kjærkomment for å komme i mål. Det er ennå ikke for sent å brette opp ermene og følge opp vårt felles og enstemmige kommunestyrevedtak.

Ståle Refstie