Våren er ei hektisk tid på mange områder. Naturen har det ekstra travelt i disse dager.

Finstasen er hengt i klesskapet igjen etter en av de værmessig flotteste 17. mai-feiringene på flere år. Det har vært stor oppslutning rundt om i bygdene. Vi er heldige vi som kan feire fred og frihet i slike rammer.

Et av de sikreste vårtegnene er dragkampen om landbruksoppgjøret. Bondeorganisasjonene og staten har nettopp hatt sin årvisse krangel. Heller ikke i år ble de enige om inntektsramma og fordelingen av denne. Bondeorganisasjonene mener regjeringa ikke følger opp landbrukspolitikken som Stortinget har lagt opp til. Organisasjonene er klare på at de ikke kan skrive under på en avtale som svekker norsk matproduksjon. Nå blir det opp til Stortinget å fastsette rammen. Den innfrir neppe bøndenes krav, men blir nok løftet mye i forhold til statens tilbud.

Regjeringa med landbruksminister Jon Georg Dale i spissen hevder statens tilbud vil gi bøndene en bedre utvikling enn folk flest. Det han synes å hoppe bukk over er Stortingets mål om å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre grupper.

Det er viktig for utviklingen i næringa at vi har sterke forhandlere på vegne av landbruket. Ikke minst i ei tid der vi har ei regjering som ikke legger skjul på at de ønsker å favorisere de store aktørene i næringa. Det kan være vel og bra, men det er kjempeviktig at også de som ikke har buskap on økonomi god nok til å kjøpe melkeroboter, overlever. I et samspill med andre næringer er det de som bidrar til mangfoldet og dermed aktivitet og bosetting ute i distriktene.

Som tidligere år skal det arrangeres en rekke festivaler og bygdedager i løpet av våren og sommeren. Siste helga på mai er det klart for kulturelle opplever i forbindelse med Vårsøghelga. Det er å håpe at mange kjenner sin besøkelsestid og besøker arrangementene. Jeg både håper og tror mange tar turen innom kulturhuset på lørdagen i Vårsøghelga for å få med seg Drivadebatten om framtidig regiontilhørighet for nordmørskommunene.

Andre kulturarrangement står i kø utover våren og sommeren. De mange arragmentene og bygdedagene er verdiskapere som det er vel verdt å ta vare på. Ladyen på Sunndalsøra, Vårsøghelga og laksefestivalen i Surnadal er alle eksempler på arrangement om drar folk til bygda. Eidsvågdagene, Ålvundfjorddagen, Fosskonserten, Gjæra Gøra, Småtrolluka med mange flere bidrar til optimisme og engasjement i bygda.

Kommende onsdag tar vi i Driva et blikk på bygdelivet rundt om i kommunene våre. Følg med!

God helg.

Mvh Sigmund