Jeg viser til leserinnlegg i Driva fra Dag Olav Tennfjord (H), som er ordfører i Skodje og leder for arbeidsgruppa for nytt soningssenter på Sunnmøre. Det er trist at Tennfjord sprer usannheter ved å påstå at jeg ønsker omkamp om nytt fengsel i Møre og Romsdal.  Påstandene må enten bero på en stor misforståelse, eller at Tennfjord ikke kjenner mitt engasjement for nytt fengsel på Sunnmøre.

Jeg har over flere år arbeidet for å erstatte det gamle fengselet i Ålesund med et nytt soningssenter på Sunnmøre. Soningsforholdene ved Ålesund fengsel er som kjent svært dårlige. Bygningene fra slutten av 1800-tallet er ikke egnet til å drive moderne kriminalomsorg.

Forskning viser at innholdet i soningen har stor betydning for å forebygge tilbakefall til ny kriminalitet etter soning. Innholdet i soningen ble betydelig forbedret under den rødgrønne regjeringen. Her kan nevnes utvidelse av mulighetene til å ta utdanning, helsetilbud, rusmestringsenheter og NAV i fengsel for å forberede tiden etter løslatelse med tanke på arbeid og bolig.

Da jeg var medlem i Stortingets justiskomite, besøkte jeg Ålesund fengsel flere ganger, blant annet sammen med de tidligere justisministrene Knut Storberget og Grete Faremo, samt representanter fra Ålesund Arbeiderpartiet. Målet med alle besøkene var å få forståelse sentralt for behovet for nytt fengsel.

Arbeidet bar frukter. Behovet for nytt fengsel ble for første gang stadfestet i kriminalomsorgens planverk gjennom en helhetlig kapasitetsplan for kriminalomsorgen, initiert av den rødgrønne regjeringen (2012/2013).

Siden da har engasjementet for bevilginger på statsbudsjettet vært stort. Det har vært arbeidet bredt – både faglig og politisk – uten at H-Frp-regjeringen har kommet Ålesund fengsel i møte. Jeg håper den nye justisministeren, som er fra Møre og Romsdal, vil bidra til at prosjektet får plass på statsbudsjettet i 2019. Jeg vil, uansett regjering, arbeide for realisering av nytt fengsel på Sunnmøre.

Så til kvinner og soning.

Dessverre får kvinner et dårligere tilbud under soning enn menn. Dette viser forskning blant annet avdekt i rapporten «Likeverdige forhold for kvinner og menn under kriminalomsorgens ansvar» avgitt til Kriminalomsorgsdirektoratet 2015.

Kartlegging viser at kvinners soningstilbud er mangelfullt og dårlig tilpasset kvinners behov. Dette gjelder alt fra helsetilbud (somatisk, psykisk, tannhelse) til opplæring (utdanning og arbeidstrening). Dagens tilbud i kriminalomsorgen er hovedsakelig tilpasset menn.

Samme forskning viser også at det er svært uheldig for kvinner å sone sammen med, eller i tilknytning til menn fordi de er i en sårbar situasjon og lett blir utnyttet, noe som igjen påvirker kvinnenes selvrespekt og mulighetene for å komme seg ut av destruktive avhengighetsforhold til menn. På mine mange fengselsbesøk da jeg satt i justiskomiteen, fikk jeg høre om kvinner som ble utnyttet av menn – noen ble sågar gravide, selv om fengselscellene var i egne avdelinger. Dette fordi skole og arbeidstrening foregikk i lokaler hvor menn også var tilstede.

Den nevnte rapporten konkluderer med at det bør reguleres i lov eller forskrift at kvinner som hovedregel skal sone i egne fengsler, og at det bør være rundt 300 kvinneplasser i fengsel innen 2030.

Det finnes kun tre egne kvinnefengsel i Norge. Alle på Østlandet. Jeg er derfor av den formening at det bør etableres et eget soningssenter for kvinner i Midt-Norge, nordre deler av Vestlandet, Oppland og Hordaland. Jeg arbeider for at et slikt soningssenter skal etableres i Sunndal. Argumentene er mange og gode.

Det er ingen motsetning mellom å arbeide for et nytt soningssenter for menn på Sunnmøre, og et soningssenter for kvinner i Sunndal. Begge deler vil dekke viktige behov.

Avslutningsvis vil jeg oppfordre Tennfjord fra Høyre om å ta et oppgjør med sin egen regjering. Regjeringen bruker nærmere 300 millioner årlig for å kjøpe fengselsplasser i Nederland, framfor å bygge opp egen kapasitet i Norge. Dette er Arbeiderpartiet sterkt kritisk til. Jeg skulle ønske at regjeringen isteden brukte pengene til å styrke kriminalomsorgen i Norge, for eksempel til nytt soningssenter på Sunnmøre.

Tove-Lise Torve, Arbeiderpartiet.